Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

“104 Ülkeye Fındık Satıyoruz” 


Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Gürsoy: "Türk fındığı 10 yıl önce 80 ülkeye ihraç edilirken bugün 104 ülkeye fındık satıyoruz. Bu sezon fındığın yüzde 90'ı çok rahatlıkla satılmış olacak" dedi.



Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, "Türk fındığı 10 yıl önce 80 ülkeye ihraç edilirken bugün 104 ülkeye fındık satıyoruz" dedi.

Gürsoy yaptığı açıklamada, milyonlarca kişinin geçim kaynağı olan ve "yeşil altın" olarak nitelendirilen fındığı talep eden ülke sayısında her yıl artış yaşandığını söyledi.



Avrupalı sanayicinin Türk fındığına ilgisinin arttığını belirten Gürsoy, "Fındığın kullanım sahasına bakıldığı zaman bu ürün büyük oranda sanayi kesiminde kullanılıyor. Bilindiği üzere geçmiş dönemde fındık rekoltesinin düşük olması, fiyatların da yüksek olmasından dolayı ihracatımız düşmüştü ancak son dönemlerde bu geride kalarak ihracatımız hızla arttı. Türk fındığını isteyen ülke sayısı da çoğaldı" diye konuştu.



Bu artışın nedeninin, 2009 yılında hükümetin fındıkta alan bazlı destekleme modeline geçmesi olduğunu dile getiren Gürsoy, bu modelin önce Avrupalılar ve kullanıcılar tarafından pek algılanamadığını bu yüzden sanayicilerin fındığa çok fazla yatırım yapmadıklarını ancak daha sonra hükümet destekleme süresini uzatınca ve fındıkta belli bir istikrar yakalanınca Avrupalı sanayicinin de Türk fındığına ilgi göstermeye başladığını belirtti. Gürsoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum da ihracata ve ülke sayılarına yansıdı. Türk fındığı 10 yıl önce 80 ülkeye ihraç edilirken bugün 104 ülkeye fındık satıyoruz. Bu da şunu gösteriyor ki 'yeşil altın' fındık, artık dünyanın pek çok noktasında talep edilir hale geldi."



Yapılacak çalışmalarla ülke sayısının kısa sürede 120'lere çıkarılacağını anlatan Gürsoy, "Bunda ülkemizin ekonomik istikrarının da ciddi payı var" dedi. Ülke sayılarının artmasıyla ihraç edilen iç ve kabuklu fındık miktarlarında artışın yaşandığını vurgulayan Gürsoy, bu sezon ihracatta rekor beklediklerini ifade etti. Gürsoy ayrıca fındığın daha uzak ülkelere de ihraç edilebilmesi için girişimlerin sürdüğünü kaydetti.



"Daha Uzak Ülkelere De İhracat Yapılacak"



"Fındığın çok değerli bir ürün olduğunu ve bu ürünün kendisini birçok karışım maddesinde kullanarak ispatladığını da hatırlatan Gürsoy “Artık önümüzdeki yıllarda daha uzak ülkelere fındık ihracatı yapılacak gibi gözüküyor. Ülkemizin bir Afrika açılımı var. Buralarda gümrük fiyatlarının düşürülmesi ve ulaşım imkânlarının kolaylaştırılması, Türk fındığının Afrika'nın değişik ülkelerine gitmesine de neden olacak. İnşallah önümüzdeki günlerde 104 olan ülke sayısı 120'lere kadar çıkacak." dedi.











http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
12.06.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: fındık
Link: '104 Ülkeye Fındık Satıyoruz'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız