Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Temmuz 2025 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

MEYVELERDE YALANCI BAHAR’A DİKKAT


AYDIN (İHA) - Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Meyvecilik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Güner Seferoğlu, yalancı baharda çiçek açan meyvelerde rekolte kayıpları yaşandığına dikkat çekti.


Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Meyvecilik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Güner Seferoğlu, Ocak-Şubat aylarında güneş gören bazı meyvelerde erkenci türlerin çiçek açarak ‘Yalancı Bahar’a kandığını söyledi. Seferoğlu, Badem, erik, kayısı, şeftali gibi meyve türlerinin kış mevsiminde 400 saate yakın zorunlu dinlenme süreleri olduğunu kaydeden Seferoğlu, havanın çok soğuk olduğu dönemlerin ardından güneş açtığında erkenci türlerin erken uyanarak çiçek açtığını belirterek, “Meyve ağaçları sonbaharda yapraklarının yüzde 70’ini döktükten sonra zorunlu dinlenme süresine girer. Kasım ayının 19’undan itibaren 7,2 derecenin altında meyvelerde soğuklama olayı gerçekleşir. Hava sıcaklığının eksili değerleri gördükten sonra aralık ayının sonlarında veya ocak ayının başında havanın güneşli olduğu dönemlerde soğuk dinlenme periyodunu tamamlayan erkenci türler hemen çiçeklerini açarlar. Buna ‘Yalancı Bahar’ denilir. Başta badem ağaçları olmak üzere erik, şeftali ve kayısı gibi meyve türlerinde yalancı bahar nedeniyle erken uyanma sık görülür” dedi.
 
Meyvelerin erkenci türlerinde Yalancı Bahar nedeniyle rekolte kayıpları olduğuna dikkat çeken Seferoğlu, “Meyve ağaçları çiçek açtıktan sonra döllenme hava akımları ya da böcekler vasıtasıyla olur. Yağışlı havalarda bu aktivite engellendiğinden meyve oluşumu gerçekleşmez. Bu durumda erkenci türlerde rekolte kayıpları meydana gelir. Kıyı kesimler, Çeşme ve Mordağan çevreleri ile bulunduğumuz bölge civarlarında sık karşılaşılan bir durumdur. ADÜ Ziraat Fakültesi ile birlikte Tarım İl Müdürlüğümüz meyve ağaçlarının adaptasyonuna ilişkin çalışmalarını sürdürmektedir” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
12.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Meyvelerde Yalancı Bahar’a Dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız