Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mera 

Mera ıslah projesi köylünün girdi maliyetini yüzde 30 düşürdü

Afyonkarahisar'da mera ıslahı projesiyle köylünün girdi maliyetleri yüzde 30 oranında düşürüldü.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 4342 Sayılı Mera Kanunu’nun ardından başlattığı çalışmada 2,2 milyon dekarlık alan tespit etti. Bu yılın sonunda kadar 2 bin 500 dekarlık alanda, 2014’ün başında ise 10 bin dekarlık alanda mera ıslah çalışması yapılacak.

İlk etapta Serban beldesinde 6 ay önce 300 dekarlık bir alanda başlayan ıslah çalışmaları tamamlandı. Islah sürecinde gölgelik ağaç dikimi, temizlik biçimi, gübreleme yapılarak bir otlatma planı gerçekleştirildi. Bunun sonucunda kalite artarak, dekar başına ot verimi 300 kilogramdan 400 kilograma çıkartıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, ıslahlarda en önemli konunun otlakların korunması olduğunu, köylünün otlatma planlarına uyması gerektiğini söyledi. Üreticinin girdi maliyetlerinin yüksek olduğundan kar etmesinin söz konusu olmadığını belirten Arap, "Saman, yem parayla olduğu sürece maliyetlere yansıyacağını için hiçbir zaman kar getirmeyecektir. Var olan meraların geliştirilmesi gerekiyor. Meraların ıslahı sonucunda yaklaşık verim oranının yüzde 30 yüzde 40 arttığını gördük. Bu da o alandan faydalanan köylülerin girdi, maliyetlerine en az yüzde 30 katkı sağlaması demektir." dedi.

Tarımsal üretimde maliyetlerin önemli bir kısmını tarımsal girdilerin oluşturduğunu ifade eden Arap, özellikle hayvancılık sektöründe maliyetler içinde yem bitkisinin önemli bir paya sahip olduğunu, burada meraların öneminin ortaya çıktığını belirtti.

Kaliteli kaba yemin en ucuz ve kolay temin edildiği kaynakların çayır ve meralar olduğunu ifade eden Arap, "Hayvancılık sektörünün dünya ile yarışabilmesi için öncelikle meralarımızın ıslah edilmesi ve yem bitkileri ekiliş alanlarımızın arttırılması gerekmektedir. Hayvancılıkta da girdiyi azaltmanın yolu da hayvana yedirilen otun kendimizce üretilmesinden geçiyor." diye konuştu.

Hüseyin Arap, Şuhut ilçesi Balçıkhisar beldesinde 2014 yılında başlamak üzere yaklaşık 10 bin dekar alanda mera ıslah ve amenajman çalışmaları için projeye başlandığını anlattı. Arap, projede yaklaşık olarak 327 dekar alanda temizleme biçimi, gübreleme, sulama ve sıvat yapımı, diğer alanlarda ise münavebeli otlatma planı uygulanması düşünüldüğünü dile getirdi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
12.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mera ıslah projesi
Link: Mera ıslah projesi köylünün girdi maliyetini yüzde 30 düşürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız