Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yaz Yağmurları Orman Meyvelerini Vurdu, ahu dudu , böğürtlen 

Yaz Yağmurları Orman Meyvelerini Vurdu

BURSA (İHA) - Yaz yağmuru ve dolu orman meyvelerini de vurdu. Türkiye üretiminin yüzde 90'ını karşılayan Bursalı ahududu üreticileri sağanak yağış ve dolu sebebiyle kara kara düşünmeye başladığı.


Yaz yağmurları çilek ve kirazdan sonra ahududu üretimini de etkiledi. Uludağ'ın eteklerinde hasat dönemine başlayan ahududu üreticileri, haziran ayında yağan yağışlar dolayısıyla mağdur oldu. Bu sene bin 500 tona yakın hasat bekleyen üretici, yağışlar sebebiyle ürettikleri ürünün 5'te birini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya.
Ağırlıklı olarak Uludağ'ın eteklerindeki Kestel köylerinde yetiştirilen ahududu yağmur sebebiyle zarar gördü. Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, yağışlar sebebiyle üretimin düştüğünü belirterek, "Dolu ve yağış üretimi etkiledi. Kestel'den üretim 2 yıl önce 2 bin 500 tona yakındı. Fakat bu sene bin 500 ile 2 bin ton arasında beklentimiz var. Son yağışlarla bu da düşecektir. Çünkü yağış ahududunu da çürütüyor" dedi

"FİYATLARA YANSIYABİLİR"
Fırtına, ahududunda bin 500 ton, böğürtlende de 3 bin 500 ton hasat beklediklerini ifade ederek, "Ahududunun kilosunu 3,5 liraya iç pazara veriyoruz. Rekolte düşünce fiyatlar da ister istemez artacak" diye konuştu
 
Türkiye'de ahududu üretiminin yüzde 90’ı Bursa’da yapılıyor. Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre üzümsü meyveler grubunda yer alan ve genellikle küçük alanlarda aile işletmeciliği şeklinde üretimi yapılan ahududu ve böğürtlen 25-30 yıllık geçmişe sahip. Yetkililer, 2011 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2 bin 211 dekar alanda 2 bin 59 ton ahududu üretildiğini, toplam üretimin yüzde 90’dan fazlasının ise Bursa’da gerçekleştiğini dile getirdiler.

YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR
Ahududu yaşlanmayı geciktiriyor. Vücuttaki toksin maddeleri dışarı atan ahududu, kanı temizliyor,vücuda dinçlik veriyor. Ateş düşürücü etkisi nedeniyle ateşli hastalıklarda faydalı. Romatizma, nıkris, kansızlık ve verem hastalıklarına karşı yararlı. İdrar söktürücü özelliğiyle ahududu kabızlığı da gideriyor. Olgunlaşmış taze ahududu bol miktarda A vitamini barındıyor. Dokuları sıkılaştırıcı ve güçlendirici etkisi bulunan ahududu böbrek ve şeker hastalığı olanlara da çare oluyor.

Ekleme Tarihi
14.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yaz Yağmurları Orman Meyvelerini Vurdu
Link: Yaz Yağmurları Orman Meyvelerini Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız