Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Gümrük ve Ticaret Bakalığı 

Tarım Satış Kredi Birlikleri, bağımsız denetime tabi tutulacak
 
 
 ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakalığı, Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun'da yer alan denetim düzenlemelerinde de ciddi değişikliklere gitti. Bu kapsamda beklentileri karşılayamayan 'denetim kurulları' kaldırıldı. Bunun yerine belirlen bu kriterleri taşıyan Birliklerin Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre 'bağımsız denetime' tabi olmaları öngörüldü.

Bakanlık, Türkiye'nin tarım ürünleri sanayi ve ticaretinde önemli bir yeri bulunan tarım satış kooperatif birliklerinin, çok ortaklı yapıları ve önemleri gereği sağlıklı ve etkin bir denetim sistemine kavuşturulması amacıyla 'denetim kurullarını' kaldırdı. Bunun yerine, Bakanlıkça belirlen kriterleri taşıyan birliklerin Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre 'bağımsız denetime' tabi olmaları öngörüldü.

Bakanlığın bu konuda hazırladığı 'Bağımsız Denetime Tabi Olacak Birliklerin Belirlenmesine Dair Tebliğ' Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bundan böyle tebliğde belirlenen kriterleri taşıyan birlikler, hesap ve işlemlerini 'bağımsız denetçilere' veya 'bağımsız denetim kuruluşlarına' denetlettirecek

HANGİ BİRLİKLER DENETİME TABİ TUTULACAK

Yıllık net satış hasılatları 75 milyon ve üstü olan, varlıkları 50 milyonu geçen, çalışan sayısı 250 ve üzeri olan ve bağlı kooperatiflerin ortak sayısı 3 bini aşan birlikler, bu kriterlerin üçünü arka arkaya iki yıl aşmaları durumunda bir sonraki yıl bağımsız denetime tabi olacak. Uygulamaya 2013 yılında sona eren ve denetlenmemiş hesap döneminin denetimiyle başlanacak. Birlikler, kayıtlarını ve mali tablolarını en geç iki yıl içerisinde 'Türkiye Muhasebe Standartları' ve 'Türkiye Denetim Standartlar'na uyumlaştıracak

Birliklerin 'bağımsız denetime' geçmeleriyle, finansal tablolarının gerçeğe uygun bir şekilde düzenlendiğine ilişkin uluslararası standartlarda sağlanan güvenceye kavuşması ve uluslararası geçerlilik kazanması mümkün olacak. Güvenilir mali tablolarla, finansal piyasalardan daha düşük maliyetle kaynak temin etmeleri kolaylaşacak.

Diğer taraftan bağımsız denetime geçilmesinin en önemli faydalarından birisi de birliklerin faaliyetlerinde daha fazla şeffaflık ve öngörülebilirlik sağlanarak, bu Kuruluşların sağlıklı bir şekilde büyüyen ve ortaklarına daha fazla hesap verebilir bir yapıya kavuşturulması olacak. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
15.06.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tarım Satış Kredi Birlikleri, bağımsız denetime tabi tutulacak
Link: Tarım Satış Kredi Birlikleri, bağımsız denetime tabi tutulacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız