Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kuleyin: Toprak, üretilemeyen, çoğaltılamayan bir doğal varlıktır

Vakfıkebir Tarım ve Hayvancılık Müdürü Remziye Kuleyin, su ve hava gibi yaşamın vazgeçilmez unsurlarından olan toprağın, üretilemeyen, çoğaltılamayan ve sınırlı bir doğal varlık olduğunu söyledi.

Remziye Kuleyin, "Dünya nüfusunun giderek arttığı ancak verimli toprak miktarının azaldığı gerçeği dikkate alındığında, toprak materyalinin planlı ve rasyonel olarak kullanılması, sanayileşme ve kentleşmenin yanı sıra ekonomik büyüme sağlanırken beraberinde doğanın tahribine ve kirlenmesine engel olunması ve gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir ortam bırakılması önem kazanmaktadır." dedi.

Toprağın önemli bir bitki besin deposu, orman ve meralar için yetişme ortamı olmasının yanı sıra sanayi ve konut yerleşimi için bir mekân ve bazı sanayilerin de hammaddesi olduğuna dikkat çeken Küleyin, "Bu nedenle toprak, tarım sektörü için vazgeçilmez bir üretim faktörü olduğu kadar, tarım dışı sektörler içinde aynı derece önem taşımaktadır." diye konuştu.

Bu durumun, toprağın çeşitli kullanımlar arasındaki dağılımının en doğru ve toplum yararına en uygun şekilde yapılmasını zorunlu kılmakta olduğunu anlatan Vakfıkebir Tarım ve Hayvancılık Müdürü Remziye Kuleyin, şöyle devam etti: "Toprağın korunması, dengeli kullanılması ve geliştirilmesi ise ancak, gelişen bilim ve teknoloji olanaklarından faydalanılarak detaylı bir şekilde toprak uygulama haritalanması, özelliklerinin çok iyi belirlenmesi ve gerekli planların yapılarak politikaların uygulanması ile mümkündür. Geri kazanımı mümkün olmayan toprakların, etkin kullanılmasıyla başta tarımsal uygulamalarında olumlu yansımalar görülmekle beraber, çevresel değerler de korunmuş olacaktır. Bu kapsamda, toprak materyali planlı ve rasyonel biçimde kullanılmalı ve çevrenin geri dönüşü zor olacak şekilde tahribine engel olunarak gelecek kuşaklara daha yaşanabilir halde bırakılması sağlanmalıdır." (CİHAN)

Ekleme Tarihi
17.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kuleyin
Link: Kuleyin: Toprak, üretilemeyen, çoğaltılamayan bir doğal varlıktır




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız