Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Önder Matlı 

Matlı: Tarım arazilerinin bölünmesini engellemek zorundayız

AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, her yıl 11-17 Haziran tarihlerinde kutlanan Toprak Bayramı’na yönelik mesajında, "Çocuklarımıza ve torunlarımıza gelecekte verimli ve sağlıklı tarım alanları bırakmak istiyorsak, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemeliyiz." dedi.

1945 yılında yürürlüğe giren 4760 Sayılı Toprak Bayramı Kanunu'na göre her yıl 11 Haziran'ı takip eden ilk pazar gününün ‘Toprak Bayramı’ olduğunu belirten AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı, toprağın yeryüzü üzerindeki her canlı için en önemli besin kaynağı olduğunu vurguladı. Tarımsal alanların son yüzyılda ciddi derecede zarar gördüğünün altını çizen Matlı, "Ekolojik dengeyi muhafaza ederek, toprağa zarar vermeden, onunla barış içinde yaşamımızı sürdürmeliyiz. Topraklarımıza daha hassasiyetle yaklaşmak, korumak ve toprağı besleyecek sistemleri inşa etmek zorundayız." diye konuştu.

"MİRAS YOLUYLA BÖLMEYELİM"

Türkiye'de tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önlenmesi ve toplulaştırma çalışmalarının hükümet tarafından dikkatle yürütüldüğüne de işaret eden Matlı, şunları kaydetti: "Şu anda tarım arazilerimiz 20 dekarın altında ise bölünemiyor. Bu çok büyük bir adım ama tabii ki yeterli değil. Bununla birlikte miras hukukunda bir düzenleme da yapılması gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere, meslek kuruluşlarına, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bizler hükümet olarak şöyle sesleniyoruz; Eğer çocuklarımız, torunlarımız, bu kıymetli vatan toprakları üzerinde gelecekte tarım yapacaksa mutlaka bu sorunun çözülmesi lazım. Bu konuda da Miras Kanunu şuanda TBMM gündemine geldi ve görüşmelere başlanılacak."

Toprağın yapay olarak üretilmesinin mümkün olmadığına da değinen Matlı, canlıların hayat kaynağı olan tarımsal toprağın amaç dışı kullanımı, erozyon, çoraklaşma, aşırı ve gereksiz gübre kullanımı gibi nedenlerle kaybedildiğine işaret etti. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
17.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Matlı
Link: Matlı: Tarım arazilerinin bölünmesini engellemek zorundayız




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız