Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Biçerdöver 

AnkaraValiliği, biçerdöver genelgesi yayımladı

Ankara Valiliği, Başkent sınırları içerisinde biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelebilecek dane ve sap kayıpları ile dane hasarlarının en alt seviyeye indirilmesi için biçerdöver genelgesi yayımladı.

Biçerdöver Kontrol Hizmetlerinin Organize Edilmesi Ve Kontrollerinde Esas ve Usullerini Belirleyen
Genelge uyarınca, Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından biçerdöver kontrollerinde beklenen etkinliğin sağlanabilmesi için il koordinatörü ve yeterli sayıda kontrolör görevlendirilecek. Kurallara mutlaka uyulmasını istenen Ankara Valiliği, Biçerdöver Operatör Belgesi veya G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi olmayan sürücülere biçerdöverle biçim yaptırılmayacağına dikkat çekti. Hasat olgunluğuna gelmemiş ve çiğ düşmüş ürünlerin hasat edilmeyeceği, biçerdöverlerle yapılacak hububat hasadında yüzde 2 dane kaybını geçmeyecek şekilde biçerdöver ayarları yapılacağı ifade edildi.

SAP VE ANIZ YAKMAK YASAK

Biçerdöverler hasat edilecek her tarlanın ekin durumuna göre yeniden ayarlanacağı, sap ayırıcılar ve yatık ürünlerin hasadında başak kaldırıcıların mutlaka kullanılacağı vurgulanan genelgede; diğer hususlar şöyle sıralandı:
"Biçerdöverlerin ilerleme hızı ve dolap devri gerektirmedikçe kesinlikle yükseltilmeyecek, biçim yüksekliği sap kayıpları ve anız yangınlarına meydan vermemek için tarlanın durumuna göre minimum seviyede ayarlanacaktır. Biçerdöverle biçim esnasında tarlaya namlu halinde bırakılan sapların balya veya saman olarak değerlendirilmediği durumlarda, biçerdöverlerin sap haznesine takılan ve bir kol vasıtasıyla devreye alınarak sapları parçalayıp tarlaya yayan sap kıyma düzeni (haşpay) veya sapları kıyarak arkasına takılı bir römorkta saman halinde toplayan biçerdöver saman makinasının biçerdöverlere monte edilmesi ve kullanılması ile yağışın bol olduğu, kuraklığın olmadığı yıllarda anız yangınlarının önüne geçilmesi sağlanacaktır. Hububat hasadına başlayan biçerdöverlerde yangın söndürme cihazları ve ilk yardım çantası bulundurulacak, hasat esnası dâhil meydana gelebilecek yangın ve kazalara karşı gereken emniyet tedbirleri önceden alınacaktır. Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacaktır. Ürün sahibi veya ürün sahiplerini temsilen muhtarlık, belediye başkanlıkları, ziraat odası başkanlıkları veya çiftçi mallarını koruma başkanlıklarınca, hizmet vericiler olan biçerdöver sahibi veya sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme yapacaklar, biçerdöver kira ücretleri yapılacak sözleşmede belirtilecektir. Çiftçiler, hasadı bitmiş tarlalarda kalan sap ve anızı yakmayacaklardır. Bu kararlara aykırı davranan biçerdöver sahipleri ve biçerdöver kullanıcısı operatörlere cezai işlem uygulanacaktır." (CİHAN)

Ekleme Tarihi
17.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Organik Pazar
Link: AnkaraValiliği, biçerdöver genelgesi yayımladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız