Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ekinezya 

İthal edilen ekinezya bitkisi artık Manisa'da yetiştiriliyor

Amerika yerlileri tarafından uzun yıllar zehirli böcek ve yılan sokması, öksürük, soğuk algınlığı, diş ağrısı, kızamık, çiçek gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ekinezya artık Manisa’da da yetiştiriliyor. Tıbbi bitkiler arasında önemli bir yere sahip olan bu bitki ithalat yoluyla karşılanıyor.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı araştırmalar neticesinde Manisa’da ilk defa ekinezya bitkisi tarlaya aktarılmış oldu. Merkeze bağlı Üçpınar beldesinde 4 dekar, Osmancalı ve Pelitalan köylerinde 0,5 dekar olmak üzere toplam 5 hektarlık alanda ürün yetiştirildi. Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, projenin İzmir Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde yürütüldüğünü söyledi. Ekinezyanın Manisa’da yetiştiriciliğinin ilk defa yapıldığını aktaran Çebi, “Ekinezya, Orta ve Kuzey Amerika bitkisi olup, Amerika yerlileri tarafından uzun yıllar boyunca zehirli böcek ve yılan sokmaları, öksürük, soğuk algınlığı, diş ağrıları, kızamık, çiçek gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Bölgemize en iyi adapte olan cinsi ise Mor Koni Çiçeği olarak adlandırılan türüdür. Uyguladığımız projelerin sonuçları ilimiz açısından çok verimli olmuştur. Bitkinin çiçeklenme dönemi mayıstan ekim ayına kadar sürdüğü için yılda 2 veya 3 kez hasat yapılabilmektedir. Bu durum çiftçilerimizin bitkiye olan talebini artırmaktadır.” dedi.

Ekinezya yetiştiriciliğinin çiftçi ekonomisine olan katkılarından da bahseden Çebi, “İlk yıl itibariyle sadece çiçek hasadı yapılmış olup dekardan 50 kilogram kuru çiçek elde edildi ve çiçeklerin kilosu 20 ile 22 lira arasında satıldı. Gerçek verimine ikinci yılda ulaşan ekinezya bitkisinden bu yıl dekardan yaklaşık 250 kilogram kuru çiçek elde etmeyi bekliyoruz. Böylece dekardan 5 bin ile 5 bin 500 lira brüt gelir hedefliyoruz. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yapmış olduğumuz demonstrasyon çalışmaları sonucunda, ekinezya bitkisinin ilimiz koşullarının farklı rakımlarında rahatlıkla yetiştirilebileceğini başta Manisa çiftçimize, çevre illerden gelen çiftçilere ve konu uzmanlarına göstermiş olduk.” diye konuştu. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
17.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ekinezya
Link: İthal edilen ekinezya bitkisi artık Manisa'da yetiştiriliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız