Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Temmuz 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mersin İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı 

AŞIRI SICAKLARDA BESLENMEYE DİKKAT 
MERSİN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL BAŞARALI: 
"GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ OLAN KAHVALTIYI MUTLAKA YAPMALIYIZ"



MERSİN (İHA) - Mersin İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, artan hava sıcaklıklarının bir takım sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğini ifade ederek, "Bu yüzden özellikle beslenmemize dikkat etmeliyiz. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı mutlaka yapmalıyız. Ayrıca günde en az 2-2,5 litre su içmeliyiz" dedi.

 
 
Aşırı sıcaklarda beslenmeyle ilgili açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını kaydetti. Sıcak ve nemle beraber kalbin pompaladığı kan miktarında düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlendiğini vurgulayan Başaralı, "Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir.
 
Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir. Özellikle sıcaklığın yüksek olduğu tatil bölgelerinde besinlerin bozulma riski daha yüksektir. Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenme ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

AŞIRI SICAKLARDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
 
İnsanların sıcaklarda beslenmesiyle ilgili bilgiler de veren Başaralı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve mutlaka yapılmalıdır. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar, özellikle zeytinyağı kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden, kuru yemişlerden yararlanılması önemlidir. Kan şekerini hızla yükselten ve düşüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları gibi tatlılar tercih edilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Bu nedenle, yaz aylarında her gün en az 2-2,5 litre güvenli su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Besin zehirlenmeleri, aşırı sıcakların gözlendiği yaz aylarında artan hastalıklardan biridir.
 
Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Tatil mekanlarında özellikle açık büfe şeklinde sunulan menülerde aşırı yemek yemekten kaçınılmalı, açık büfeden yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak şekilde besinler seçilmelidir. Aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır, Akdeniz mutfağı tercih edilmelidir. Sıcak yaz aylarında özellikle virüslerden kaynaklanan bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde el temizliği ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak çok önemlidir."

Ekleme Tarihi
19.06.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Aşırı Sıcaklarda Beslenmeye Dikkat
Link: Aşırı Sıcaklarda Beslenmeye Dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız