Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aşırı Sıcaklar Fındık Bahçelerinde Tepe Yanıklarına Neden Oluyor

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, aşırı sıcakların fındık bahçelerinde tepe yanıklarına yol açmaya başladığını söyledi.


Keskin, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun'da son yılların en sıcak Haziran aylarından birinin yaşandığını belirtti.

Giresun ve yöresindeki bahçelerde fındık bitkisinin kök derinliklerinin 15-20 santimetre dolayında olduğunu, fındık bitkinin su ihtiyacı tamamen yüzey sularından karşıladığını ifade eden Keskin,"Yağış olmaması nedeniyle fındık bitkisi yüzey sularından beslenmemekte, tepeden vuran güneşin da etkisiyle bahçeler haşlanıp kavrulmaya başladı. Yaptığımız gözlemlerde hemen hemen tüm bahçelerde tepe yanıkları mevcut. Bazı fındık bahçelerinde ise çok ciddi derecede tepe yanıkları var. Bir süre daha yağış düşmezse yanıklar nedeniyle fındık ürününde dökülmeler başlayacak. Bu durum da yeni mahsül fındık rekoltesinde hasara yol açacak" dedi.

-"Bahçelerinizi mutlaka sulayın"

Musa Keskin, fındık üreticilerine tepe yanıkları etkilerinin azaltılması adına mutlaka sulamaları gerektiğini söyleyerek, "Yağış olmadığı için bitkinin aşırı sıcaktan etkilenmemesi için mutlaka bahçeler sulanmalıdır. Bahçeler sürekli olarak nemli tutulmalı. Üreticilerimiz bunu sağlayabilirlerse bahçelerindeki yanıkların olumsuz etkilerini en aza indirebilirler" diye konuştu.

Keskin, yanıklar nedeniyle oluşacak hasarın tespiti için Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne gerekli başvuruda bulunacaklarını sözlerine ekledi. - Giresun
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Aşırı Sıcaklar Fındık Bahçelerinde Tepe Yanıklarına Neden Oluyor
Link: Aşırı Sıcaklar Fındık Bahçelerinde Tepe Yanıklarına Neden Oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız