Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Didim’de 3 Çiftçi Örtü Altı Kapruz Yetiştirdi 

DİDİM’DE 3 ÇİFTÇİ ÖRTÜ ALTI KAPRUZ YETİŞTİRDİ

AYDIN (İHA) - Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Aydın İl Özel İdaresince finansman desteği sağlanan ve Didim’e Bağlı Balat Köyünde ilk kez uygulanan “Örtü altı karpuz yetiştiriciliği” başarıya ulaştı. İlçe Protokolü üstün F1 fidesinden yetiştirilen karpuzları yerinde gördü; tadına baktı.


Aydın İl Tarım Müdürlüğünce projesi hazırlanan ve Aydın İl Özel İdaresince finansman desteği sağlanan ve Didim’e Bağlı Balat Köyünde ilk kez uygulanan “Örtü altı karpuz yetiştiriciliği” başarıya ulaştı. Aydın İl Özel İdare kaynaklarınca 7 Bin 450 TL kaynak aktarılan proje kapsamında Akköy’de bir Balatta 2 çiftçi 5 dekar alanda örtü altı karpuz yetiştiriciliği yaptı. Didim İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin kontrolünde yapılan yetiştirilen karpuzlar düzenlenen törenle tanıtıldı.

Balatlı Durmuş Başer adlı çiftçiye ait tarlada ekilen karpuzun ekim ve üretim işini ise kızı Cavide Canan Menderes ve damadı üstlenirken Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, İlçe Emniyet Müdürü Sinan Ergen, İlçe Jandarma Komutanı Tuncay Akgün, CHP İl Genel Meclis Üyeleri M. Cahit Kaya ve Hasan Yavuz, İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü İsmail Efe, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Balat Köy Muhtarı Veli Pir, Akköy Muhtarı Halit Dülgeroğlu, ilçe tarım müdürlüğü personeli ve köylüler katıldı.

Balatlı Karpuz Üreticisi Cavide Canan Menderes ise her yıl karpuz üretimi yaptıklarını ve kabaktan aşılamayla karpuz ürettiklerini kaydederek “Bu sene Aydın İl ve Didim İlçe Tarım Müdürlüğünün katkılarıyla üstün F1 adında karpuz yetiştirdik ve bu sayede başka bir türden de erkenci karpuz yetiştirilebileceğini gördük. Aynı verimi aldık. Memnunuz. Mavişehir köy pazarında, Didim Halk Pazarında kendimiz satıyoruz. Müşterilerimizde bunun tadını alınca kendileri alıyor. Satışlardan da memnunuz.”dedi.

İL GENELİNDE 7 ÜRETİCİ ÖRTÜ ALTI KARPUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPTI
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal ise Aydın'ın her mevsim pek çok ürünün yetiştirilebilen bir tarım cenneti olduğunu ifade ederek “Örtü altı karpuz yetiştiriciliği projesi İl Müdürlüğümüzce hazırlanmış ve İl Özel İdaresi tarafından finanse edilmiştir. İlimiz yaş sebze ve meyve yetiştiriciliğinde erkencilik büyük önem taşıdığından dolayı özellikle örtü altı yetiştiriciliği pek bilinmediği yada yaygın olmadığı ilçelerimizde karpuz yetiştirticiliğinin örtü altında yaptırılarak hasatta erkencilik sağlanması, dolayısıyla çiftçilerimizin ürünlerini daha iyi fiyatlardan satabilmesi örtü altı yetiştiriciliği benimsenmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanmıştır" dedi.

Proje için İl Özel İdaresinden 20 bin TL, ödenek ayrıldığını dile getiren Köksel proje çalışmalarının 2013 Şubat ayında başladığını söyledi. Didim’de 3, Merkez İlçe, Germencik, Karpuzlu ve Yenipazar ilçelerinde 1’er çiftçi olmak üzere toplam 7 çiftçinin 5 dekar olmak üzere 35 dekar alanda bu üretimi yaptığını belirten Köksal erken hasat elde edilmesi nedeniyle üreticinin ürününü iyi fiyata sattığını söyledi.

Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise Karpuz üreticisinin “Her şeyi devletten beklememek lazım” sözünden yola çıkarak yaptığı değerlendirmede “Çalışırsan olur her şey devletten beklememek gerekir dedi üreticimiz… Bizim zaten herkesi yapmak gibi bir durumumuz yok. Bizim yaptığımız sadece İl Özel İdaremizden, İl Genel Sekreterimiz ve Vali Beyinde oturduğu masada hazırlanan konuları desteklemek… İlçemiz üzerine konuşulmuş ve bizim yaz dönemimizde nüfusumuzun 3-5 kat daha arttığı ve turizme açık bir yer… Tarlada yetiştirilen ürünlerin özellikle karpuz gibi ürünlerin doğrudan yetiştirilerek tüketiciye gitmesi bizleri memnun ediyor. Tarla sahibi araya aracı koymadan doğrudan bunu kendisi tüketiciye satabiliyor. Aradaki aracıların karı ortadan kalktığı için tüketici ucuza ürün yemiş oluyor, üretici daha güzel para kazanmış oluyor. Böyle bir kaynağı ayırdıkları için başta Valimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmanın ardından ilçe protokolü üyeleri karpuz tarlasını gezdi; yerinde ürünleri incelediler. Ardından ilçe protokolüne ve konuklara gözleme, ayran ve karpuz ikram edildi.

Ekleme Tarihi
25.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Didim’de 3 Çiftçi Örtü Altı Kapruz Yetiştirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız