Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Islah Projesi, Türkiye'de koyun ve keçi sayısını artıracak

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 'Halk Elinde Koyun-Keçi Islahı Ülkesel Projesi'nin 2011-2015 yıllarını kapsayan ikinci dönemindeki çalışmaların tanıtımını yaptı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kampüsünde gerçekleştirilen proje tanıtımına Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen hayvan yetiştiricileri de katıldı. Program açılışından önce UNESCO tarafından ‘yaşayan insan hazinesi’ ilan edilen Tokatlı Yaşar Güç kaval çaldı. Programın açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, proje için 60 milyon lira üzerinde harcama yapıldığı bilgisini verdi. Çözüm sürecinin projeye katkı sağlayacağını belirten Eker, "Türkiye’nin mera alanlarının yüzde 41’i Doğu ve Güneydoğu’da bulunuyor. O alanların ıslah edilmiş meralar olarak kullanıma sunulması ile birlikte ilave 18 milyon hayvanın orada beslenmesi mümkün. Sadece bu bölge rahatlıkla 33 milyon koyun ve keçi varlığına ulaşmamış mümkün." dedi. Göreve geldiklerinden bu yana koyun ve keçi yetiştiriciliğine önem verdiklerini dile getiren Eker, "Bu politikayı bütünü ile değiştiren yeni bir bakış acısı ile ele aldık. Koyun ve keçi yetiştiriciliğini cumhuriyet tarihinde ilk defa biz destekleme kapsamına aldık. Arkasından Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştirme Birlikleri kuruldu. Destekleme kapsamına almakla birlikle ıslah projeleri hayata geçirdik. Her geçen gün sayısı azalan koyun ve keçi varlığının yeteri kadar istifade etmenin yolunu açtık. 10 sene öncesinde 32 milyonun bile altında olan koyun keçi varlığı bugün 36 milyonu buldu. Bundan sonraki süreçte çok daha büyük bir hızla artacak." ifadelerini kullandı.

"HAYVAN BAŞI 35 TL PARA VERİYORUZ"

Projenin Türkiye’de 66 vilayette uygulandığını vurgulayan Eker, hedeflerinin sayıyı daha çok arttırmak olduğunu ve Anadolu’da sayıyı artırmak için gerekli koyun ve keçinin ırkının olduğunu belirtti. Proje kapsamında hayvan başına 35 TL para verdiklerinin altını çizen Eker, "Bugüne bizim bu iş için harcadığımız para 60 milyon üzerindedir. 4 bin 500 civarında yetiştirici proje ortağımız. Bizim hedefimiz bunu en kısa süre içerisinde 7 bine çıkarmak. Türkiye’nin her yerinde koyun veya keçi ırkının olmasını istiyoruz. Süt veriminde koyun sütte yüzde 60 oranında artış oldu. Bir koyun ortalama 48 litre süt verirken şuanda ortalama 77 litre süt verir hale geldi. Keçi de 59 litre süt verirken şu anda 105 litre süt verir hale geldi." şeklinde konuştu.

"ÇÖZÜM SÜRECİ PROJEYE KATKI SAĞLAYACAK"

Çözüm sürecinin projeye katkı sağlayacağını aktaran Eker konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye’nin mera alanlarının bulunduğu yüzde 41’inin bulunduğu Doğu ve Güneydoğu illeri 15,8 milyon civarında koyun ve keçi varlığına sahip bulunuyor. O alanların ıslah edilmiş meralar olarak kullanıma sunulması ile birlikte ilave 18 milyon hayvanın orada beslenmesi mümkün. Sadece bu bölge rahatlıkla 33 milyon koyun ve keçi varlığına ulaşmamış. Çözüm süreci ile birlikte yayla yasaklarının ortadan kalkması güven ortamı ile birlikte bu faaliyeti daha rahat bir şekilde yürütecek olması son derece önemli. Bu coğrafya koyun coğrafyasıdır. Yağış miktarı ve meralarla kullanımını düzenli hale getirip bu varlığı daha iyi noktalara taşıyabiliriz."

Program sonrasında ise Bakan Eker’e Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) tarafından halı, kepenek, kaval, çoban torbası ve kuzu hediye edildi. TÜDKİYEB heyeti ile birlikte fotoğraf çektiren Eker, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte koyun ve keçilerin bulunduğu alana gitti. Koyun ve keçiler hakkında bilgi alan Eker, Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen yetiştiriciler ile sohbet etti.  (CİHAN)

Ekleme Tarihi
04.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Koyun, keçi, Islah Projesi, Mehdi Eker
Link: Islah Projesi, Türkiye'de koyun ve keçi sayısını artıracak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız