Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Koyun Kırkma 

                                                                                                                                                                                                                                                                           
        50 Yıldır Köyün Bütün Koyunlarını Kırkıyor

Ağrı'nın Eleşkirt ilçesine bağlı Molla Süleyman köyünde oturan 70 yaşındaki Aydın, meslek haline getirdiği koyun kırkmayı 50 yıldır babasından öğrendiği yöntemle devam ettiriyor. Aydın: "Yaklaşık 50 yıldır köyün bütün koyunlarını ben kırkıyorum. Kırklık dediğimiz makasla koyunları tıraş ediyorum. Günde 50'ye yakın koyun kırkıyorum"


Eleşkirt ilçesine bağlı Molla Süleyman köyünde oturan Aydın Aydın (70), meslek haline getirdiği koyun kırkmayı 50 yıldır babasından öğrendiği yöntemle devam ettiriyor. Her yıl köyündeki bütün koyunların yünlerini kırkan Aydın, kırklık adı verilen makasla günde ortalama 50 koyunun yünlerini kesiyor. Köylüler, her koyundan 4-6 kilo çıkan yünü yıkayıp, temizledikten sonra yatak, yorgan ve yastık yapıyor ya da pazarda kilosunu 5 liradan satıyor.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını ve koyun kırkmayı çok sevdiğini ifade ederek, yaz aylarında koyun kırkarak baba mesleğini devam ettirdiğini söyledi.

Her gün 11.00-14.00 saatlerinde çobanların otlaklardan getirdiği koyunları en eski yöntem olan kırklık makasıyla kırktığını anlatan Aydın, "Yaklaşık 50 yıldır köyün bütün koyunlarını ben kırkıyorum. Kırklık dediğimiz makasla koyunları tıraş ediyorum. Günde 50'ye yakın koyun kırkıyorum. Koyun kırkma mevsimine girdiğimiz bu aylarda köyün çobanları her gün koyun sürülerini öğlen vakti buraya getiriyorlar. Ben de akşama kadar koyun kırkıyorum. Kendimi bildim bileli koyun kırktığım için artık bu işin uzmanı oldum. Bu işi yaparak kafamı dağıtıyorum" şeklinde konuştu.

Aydın, her yıl ortalama 500 koyunu kırktığını ifade ederek, 50 yılda yaklaşık 25 bin koyunun yününü kestiğini kaydetti.

"Kırkılan koyunların hem süt hem de et verimi artıyor"

Çocukluğundan beri koyun kırktığını ve herkesin bu işi beceremeyeceğini belirten Aydın, şöyle devam etti:

"Bunun için deneyim gerekiyor. Koyunların özellikle sıcak havada ve güneşin altında kırkılması gerekiyor. Çünkü sıcak havada koyunun yünü ile derisi arasında gevşeme olunca hem kırkmak daha kolay oluyor hem de hayvan acı çekmiyor. Eğer kaza ile hayvanın Eti kesilirse o sırada yaraya toprak basıp, tampon yapınca yara daha çabuk iyileşiyor. Her koyundan yaklaşık 4 veya 6 kilo yün çıkıyor. Bu yünleri de yıkayıp yatak, yorgan ve yastık yapıyoruz. Bazı köylülerimiz de ihtiyaçlarını karşılamak için yünleri kilosunu 5 liradan satıyorlar. Her yıl bu mevsimde koyunları kırkıyoruz. Eskiden gençken 2 saate 40 koyun kırkardım, şimdi yaşım ilerlediği için bu rakam 15 ile 20 arasına indi. Kırkma işlemi hem hayvana fayda sağlıyor hem de sahibine. Çünkü kırkılan koyunların hem süt hem de et verimi artıyor."

Koyun kırkmada babasına yardım eden Saim Aydın (21) ise koyun kırkmanın çok zevkli olduğunu dile getirerek, "Yazın babama koyun kırkmada yardım ediyorum. Koyunları tıraş ettikten sonra soğuk suyla yıkıyoruz derilerinin temizlenmesi için. Ben de bu geleneği devam ettirmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Koyun Kırkıyor
Link: 50 Yıldır Köyün Bütün Koyunlarını Kırkıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız