Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kavun üreticileri zararlı ve hastalıklara karşı uyarıldı 


 
Kavun üreticileri zararlı ve hastalıklara karşı uyarıldı

Kırıkkale’de kavun üreticiliği yapan Sulakyurt ve Delice ilçelerindeki çiftçiler, hastalık ve zararlılar hakkında bilgilendirdi. İlde toplam 382 bin 320 dekarda kavun ekiliyor. En çok ekim 126 bin 527 dekarla Sulakyurt'ta yapılıyor, onu 24 bin 860 dekarla Delice takip ediyor.

Delice'ye bağlı Akboğaz ve Çoğul köylerinde kavun tarlalarını kontrol eden ziraat mühendisi Şenol Erkol, üreticilere kavun hastalık ve zararlıları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Bilgilendirmede, fide aşamasından itibaren uygun bir ilaçlama programı önerilen kavun arazilerinde yanlış uygulamaların önüne geçilerek, kavun sineği zararlısı başta olmak üzere kabakgillerde külleme ve mildiyö hastalıklarıyla mücadeleyi anlattı. Akboğaz Köyü Muhtarı Yusuf YatçıI ve Tarım Danışmanı Veteriner Hekim Kazım Erdoğan ise yetiştirdikleri kıraç kavunlarının, diğer çeşitlere göre daha tatlı olduğunu söyledi. Muhtar Yatçıl, Delice kavununun kendine has tadı ve aroması olduğunu belirterek, bölgede tanınması için yetkililerden destek istedi.

Kavun sineğinin kışı toprak içinde pupa halinde geçirdiğini açıklayan ziraat mühendisi Erkol da, "Kavun ve karpuzlarda çiçek dökümünden sonra meyvelerin fındık iriliğini aldığı dönemde erginler çıkmaya başlar. Yılda iki üç döl verir. Larvaların çekirdek evini delmesi sonucunda zarar gören kısım, larva pislikleriyle dolarak koyu kahverengi bir görünüm oluşturur. Kokuşma neticesinde tat ve aromanın bozulur." dedi. Erkol, mücadele yöntemlerini ise şöyle anlattı: “Kurtlanmış meyveler toplanarak derin çukurlara gömülmeli ve üzerine mümkünse kireç atıldıktan sonra toprakla kapatılmalıdır. Kavun sineği erginleri günün sıcak saatlerinde gölge yerlere saklandığından, gölge oluşturacak şekildeki sık dikimden kaçınmalıdır. Tarlada ot temizliğine özen göstermelidir. Gölge ve çukur yerlerde kalan meyveler güneşe ve hava akımına maruz kalacak şekilde yerleştirilmeli, gölge yapan fazla yapraklar koparılmalıdır. Bir önceki yıl kavun sineği zararı görülmüş alanlardaki kavunlar fındık büyüklüğüne geldiğinde birinci, 15 gün sonra ikinci ilaçlama yapılmalıdır. Yetiştirme döneminin uzun olduğu yörelerde üçüncü ilaçlama da gerekebilir."  
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
07.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kavun
Link: Kavun üreticileri zararlı ve hastalıklara karşı uyarıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız