Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bakan Eker, Biçerdöverle Buğday Hasat Etti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Konya'da 'Hasat Bayramı' töreninde biçerdövere binerek, buğday hasadı yaptı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından düzenlenen 63'üncü Hasat Bayramı törenlerine katılmak için uçakla Konya'ya geldi. Bakan Eker, havaalanında Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ve protokol üyeleri tarafından karşılandı. Bakan Eker, daha sonra törenin yapılacağı Sarayönü ilçesindeki Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ne geçti. Bakan Eker buradaki, biçerdövere binip, direksiyon başına geçerek buğday hasat etti.

Hasadın ardından tören alanına geçen Bakan Eker'i, atlı güvenlik görevlileri ile davul ve zurna ekibi karşıladı. Eker, içinde 100 lira bulunan 6 adet zarfı davul ve zurna ekibine bahşiş olarak verdi.

ÇİFTÇİNİN BAYRAMI BUGÜN

Bakan Eker, çiftinin sürekli yağmur yağdı mı, kuraklık mı oldu, sünemi geldi şeklinde hasat gününü beklediğini ve o yüzden de çiftçi için Hasat Bayramı'nın önemli olduğunu kaydetti.

TİGEM'in, çiftçiler için sertifikalı tohum, hayvancılar içinde damızlık hayvan ürettiğine dikkat çeken Eker, TİGEM'in son 10 yılda hızla geliştiğini belirtti. Konya'nın tahıl ambarı bir kent olduğunu vurgulayan Bakan Eker, "Bir söz vardı, 'buğday ile koyun gerisi oyun' ikisi de bu bölgenin en temel ürünüdür. Gıdamızın esasını, yemek çeşitlerinin esasını bu iki ürün grubu oluşturuyor" dedi.

'TÜRK ÇİFTÇİSİNE 9 MİLYAR HİBE'

Bakan Eker, çiftçilere karşılıksız 9 milyar hibe destek verdiklerini belirterek, "Türk çiftçisine, daha verimli bir üretim yapsın diye, bakanlık olarak 9 milyar karşılıksız nakdi hibe destek ödüyoruz. Bugün itibariyle ödediğimiz miktar 6 milyar 600 milyonu geçti. Yılın ilk 6 ayında, 6 milyar 600 milyonu ödedik" diye açıklama yaptı.

'BUĞDAY HASADI 22 MİLYON TONU BULACAK"

Türkiye'nin buğday üretiminin bu yıl 22 milyonu bulacağını belirten Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin buğday üretimi yaptığımız hesaplamalara göre bu yıl 22 milyon tonu bulacak. Bizim ihtiyacımız 18 milyon ton. 18 milyon ton buğdayımız olduğunda, 75 milyon insanın ekmeği de, buğdayı da, yemeği de yetiyor. Üstünüde biz ihraç ediyoruz. Üstüne birde ilave piyasalardan toplayıp, onu da un yapıp dünyaya satıyor. Dünya buğday ihracatında Türkiye, son 8 yılda, ya birincidir, ya ikincidir. Böyle bir aşamaya gelmiş durumda."

Bakan Eker, her yıl buğday alım şartlarının da iyileştirildiğini randevulu sistemle buğdaylarını teslim ettiklerini söyledi. Eker, 1 milyona yakın 27-28 ırktan oluşan vatandaşın elindeki Anadolu'nun kendi hayvan ırklarını para vermek suretiyle ıslah ettirdiklerini kaydetti. Koyun keçi rakamının da 10 yıl önceki rakamı aştığını ifade eden Eker, koyun ve keçi rakamının 36 milyonu aştığını söyledi.

Eker, Türkiye'nin tarımda, dünyada 7'nci büyük ülke, Avrupa'da da Fransa ve İspanya'yı geçip birinci duruma geldiklerini, tarımda 62.5 milyar dolar Türkiye'nin tarım hasılasının arttığını sözlerine ekledi.

BAKAN TÜRKÜ SÖYLEDİ

Hasat Bayramı, Bakan Eker'in konuşmasının ardından sanatçı Bedri Ayseli'nin konseriyle devam etti. Bakan Eker, konser sırasında Bedri Ayseli ile birlikte Diyarbakır yöresine ait 'Suzan suziyi birlikte seslendirdi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bakan Eker, Biçerdöverle Buğday Hasat Etti
Link: Bakan Eker, Biçerdöverle Buğday Hasat Etti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız