Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Seralarda üretim planlaması yapılacak 

Seralarda üretim planlaması yapılacak
 

MUĞLA (CİHAN)- Muğla’nın Fethiye ilçesinde örtü altı seracılıkta üretim planlası yapmak ve ürün çeşitliliğini artırmak için çalışma başlatılıyor. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası(FTSO) Tarım Meslek Grubu tarafından ortaya atılan çalışma ile üreticilerin üretim dönemleri ve ürün cinsi parseller halinde takvimsel olarak belirlenecek.


    Örtü altı üretimde her türlü ekonomik kaybı önlemek ve oluşabilecek kayıplara karşı önceden tedbir almak için Fethiye’de yeni bir çalışma başlatılıyor. Özellikle her yıl yaşanan ürün bolluğu ve ürün azlığı problemi yine bu çalışma ile çözülecek. FTSO Tarım Meslek Grubu’nun öncülük edeceği çalışma kapsamında çiftçi birlikleri, Ziraat Odası ve Tarım İlçe Müdürlüğü’nün teşvik edici afiş, broşür bastırması, bilgilendirme toplantıları tertip etmesi sağlanacak.

    Konuyla ilgili açıklama yapan 2 No'lu Tarım Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Saraç, çalışmanın başlamasında yıllardan beri zaman zaman düşen ve bazen aşırı yükselen domates fiyatlarının etkili olduğunu söyledi. Domatesteki bu dalgalanmanın zaman zaman farklı ürünlerde de yaşandığını hatırlatan Saraç, bunun sebebinin plansız üretim olduğunu açıkladı. Fethiye’deki üreticilerin günü kurtarma yönetimi ile üretim yaptığını belirten Mehmet Saraç, bir önceki sezonun domates fiyatlarının iyi olduğu dönemlerde hasat yapacak şekilde üretim yaptığını kaydetti.

    Bütün çiftçiler aynı şeyi düşündüğü için o sezonda ürün bolluğu yaşandığını ve ürün fiyatlarının düştüğünü dile getiren Saraç şöyle konuştu: “Bu planlamayı sağlayabilmek için başta çiftçimiz elinde bulunan seralarını yıl boyunca pazara istikrarlı ürün getirecek şekilde dikim planlaması yapmalıdır. Mesela 10 dönüm serası olan bir çiftçimiz bu serasının iki dönümünü erken güzlük, üç dönümünü geç güzlük, 5 dönümünü ise sezonluk olarak diktiğini düşünürsek pazara istikrarlı bir ürün sağlayacağını düşünmekteyiz. ”

    Üretim planlamasını gerçekleştirmek için sektörde faaliyet gösteren zirai ilaç bayileri, hal komisyoncuları, ziraat odası ve tarım ilçe müdürlüğüne önemli görevler düştüğünü açıklayan 2 No'lu Tarım Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Saraç, bu şekilde Fethiye’de tarım sektörünün kazançlı hale gelebileceğini söyledi. Saraç, bu kurumların üretim planlamasını anlatan ve teşvik eden afiş bastırabileceğini üretimin yoğun olduğu köy ve beldelerde toplantılar yaparak bilgilendirme çalışması yapabileceğini ifade etti.

    Bir kaç yıl aynı çalışmalar herkes tarafından istikrarlı olarak uygulanırsa sonuçların çok iyi olacağını ifade eden Saraç, meslek komitesi olarak örtü altı üretiminde planlı üretimi tüm ticaret odaları ile paylaşarak ülke geneline yaymayı hedeflediklerini açıkladı. CİHAN

Ekleme Tarihi
09.07.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Seralarda üretim planlaması yapılacak
Link: Seralarda üretim planlaması yapılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız