Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İbrahim Sağlam 


Osmaniye tarımının geleceği planlanıyor

Osmaniye İl Tarım Stratejisi Eylem Planı'nın (OTSEP) tanıtımı ve SWOT analizi toplantısı yapıldı.


OTSEP Proje Koordinatörü ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aykut Gül, üniversite amfisindeki programda, üniversite, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile birlikte yürütülen çalışmanın son derece verimli geçtiğini söyledi.

OTSEP ve SWOT analizi sonunda 2014-2018 tarımsal çalışma planının belirleneceğini ifade eden Gül, “Bugüne kadar tarım konusunda yaşadığımız en büyük sıkıntı bir planın olmayışıdır. Plansız bir iş de hedefsiz demektir. Kaynaklarımızı iyi kullanamazsak ortaya israflar çıkar. Bu nedenle ilimizde yapılan bu tarımsal çalışmayı önemsiyoruz.” dedi.

Yapılan çalışmaya DOĞAKA’nın mali destek sağladığını belirten Prf. Dr. Gül, “Son bir aydır ilçelerimizde toplantılar düzenledik. Bu günde Osmaniye il merkezinde SWOT çalışmamızı yapacağız. Sonuçta ise 2014-2018 kapsayan bir plan çıkacak. Hangi ilçede hangi ürünler daha verimli üretilebilir? Burada hangi kurum ne gibi görevler üstlenebilir? Bunlar belirlenecek. Çalışma sonuçlarının uygulanması için herkese görev düşüyor.” diye konuştu.

Tarım ürünlerinin enerji içinde kullanıldığını, bu sebeple gıda fiyatlarında artan bir trent olduğunu ifade eden Gül, şöyle devam etti: “Dünya geneline baktığımızda başta mısır olmak üzere, şeker kamışı, şeker pancarı ile soya gibi ürünler biyoyakıt olarak kullanılıyor. Artan nüfusu göz önünde bulundurduğumuzda tarım alanları büyük önem taşıyor. Çünkü gıda, kaçılmazdır, mutlaka petrolden daha önemli hale gelecektir. Son 10 yıla baktığımızda tarımda ciddi anlamda bir atılım var. Tarımı sadece ekonomik olarak değerlendirmek çok yanlış. Tarım başlı başına bir stratejik üründür. Tarımın diğer sektörlere olan katkısı da çok büyük.”

OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca ise planlamanın öneminden bahsederek, “Tarım alanında planlamanın yapılmaması ve uygulanmaması en önemli konulardandır. Olaya sadece üretici ve tüketici gözüyle baktığımızda dahi tarım planının önemini görebiliriz.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, kentte bin 600 rakıma kadar 1 milyon 250 bin dekar alanda tarım yapıldığını belirtti. Sağlam, tarım strateji planını önemsediğini, çitçiler için yapılan çalışmaya destek vermekten mutluluk duyduğunu söyledi.
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
09.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Osmaniye tarımının geleceği planlanıyor
Link: Osmaniye tarımının geleceği planlanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız