Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Diren bostan 

Diren bostan!

Yedikule’deki tarihi bostanlık alana giden bir grup, Fatih Belediyesi’nin rekreasyon yenileme alanı projesini protesto etti. Projeyi destekleyen mahalle sakinleri ile eylemciler arasında gerginlik yaşandı.
 
 
Aralarında Beyoğlu Platformu’nun da bulunduğu çeşitli forumlara üye yaklaşık 30 eylemci, dün saat 11.30’da sur dibinde bulunan bostanlık alanda toplandı. Katılımcılar ‘Diren bostan’, ‘Kov bostancı belediyeyi’, ‘Belediye girmiş bostana’, ‘Dandini dandini dastana’ yazılı döviz açtı.

Grup adına konuşma yapan Harvard Üniversitesi Türk Dili ve Kültürü Vehbi Koç Kürsüsü’nde görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Kafadar, “Burada şehir ile tabiatın iç içe yaşayabileceğinin çok nadide örneklerinden birini görüyoruz. Burada çok kıymetli bir ecdat yadigârının o birikiminin bakiyesinin hemen yanı başındayız. Bakın Nabi Avcı’yı da ben buraya davet ederim. Gelip görmesini özellikle istirham ederim. Çevre derslerinin öğretilebileceği ve uygulanabileceği en güzel laboratuvarlar bu gibi yerlerdir. Bir moloz yığınıyla, çok değerli bir ecdat yadigârının arasında bunları konuşuyoruz” dedi

Bu sırada açıklamayı uzaktan izleyen Hacı Evhaddin Mahallesi sakinleri, eylemcilere tepki gösterdi. Mahalleliler, projenin yapılmasını kendilerinin de istediğini belirtip eylemcilerin bostanlardan uzaklaşmasını istedi. Mahalleli ile grup arasında sert tartışmalar yaşandı.


‘Tarihi bostanlar vesaire’

Tartışmalar Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in gelmesiyle duruldu. Eylemcilerin iddialarına yanında getirdiği proje resimleriyle yanıt veren Demir, şunları söyledi:

“Bu bölge 2004 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi’nce kamulaştırıldı. 2006’da bu bostanlar için ‘Lütfen artık boşaltın’ dedik. Şimdi deniyor ki tarihi bostanlar vesaire. Osmanlı döneminden beri burada yapılan bostanlar, deniliyor. Doğru ancak Osmanlı döneminden beri yapılan bostanlar birinci surla, üçüncü sur arası ve surun dışındaki alanlardır. Yapıya zararımız yok. Sur bandında yeşil rekreasyon çalışması yapıyoruz.”
Demir’in ayrılmasının ardından yine iki taraf arasında atışmalar yaşandı. Göstericiler, artan tepkiler nedeniyle alandan ayrıldı.
İstanbul Büyükþehir Belediyesi de açıklama yaparak Yedikule-Belgradkapı arasındaki 90 bin m2’lik sur bandının yeşillendirilerek büyük bir bölge parkına dönüþtürüleceğini belirtti. Açıklamada, “İçinde yürüme yolları, bisiklet yolları, süs havuzları, çocuk oyun grupları ve dinlenme alanlarının da yer alacağı parkın 2014’ün başında tamamlanması planlanıyor” denildi.









http://www.radikal.com.tr/

Ekleme Tarihi
09.07.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Diren bostan
Link: Diren bostan!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız