Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Levent Başaran 


Rekolte Düşüşü Fındık Maliyetini Artırdı

DÜZCE (İHA) - 2013 fındık rekoltesindeki düşük beklenti sonucu tüm bölgeler ortalaması dönüm başı veriminin baz alınarak yapılan maliyet hesaplamasına göre fındığın kilogram fiyatının 5.4 TL ye mal olduğu belirlendi. 

 
Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran yaptığı açıklamada, ülke fındık maliyet ortalamasının yükseldiğini belirterek özellikle Akçakocalı üreticilerin bundan çok daha fazla etkileneceğini vurguladı.
 
Başaran, rekolte tahminlerinin farklı kaynaklardan farklı tahminler olarak açıklandığını belirterek” Ziraat Odalar birliği olarak her yıl Ordu Ziraat Fakültesi dekanlığına rekolte ölçümü yaptırmaktayız. Geçmiş yıllardaki tahminlerimizin başarı yüzdesi ve yanılgı payının çok düşük olduğu bilinen bir gerçektir. Bu yılda yine Prof. Turan Karadeniz başkanlığında aynı fakülteye yaptırılmış olan rekolte tahminine göre 2013 fındık ürününün 484 bin ton düzeyinde olacağı tespit edilmiştir. Tarım Bakanlığı tahmini rekoltesi 522 bin ton, İhracatçılar Birliğinin ise 643 bin ton civarındadır. Veriler bu rakamların gerçekleşmesinin mümkün olmadığını göstermektedir. Tahmini sonuç ne olursa olsun rekoltenin düşük olduğu aşikar. Bu da üreticinin kilogram maliyetini 5.4 TL seviyelerine yükseltmiştir “ sözleri ile yanıtladı.
 
Her üç kurumun yaptığı rekolte tahminlerinin sadece Akçakoca ölçeğinde örtüştüğüne dikkat çeken Başaran” Bakanlık, İhracatçılar Birliği ve Odamızın Akçakoca rekolte tahmini 10-12 bin ton aralığındadır. Bu son yılların en düşük rekoltesi olup Akçakoca için dönüm verimi 49 kg seviyesindedir. Bu verim üzerinden maliyet hesaplaması 7.40 rakamlarına ulaşmaktadır. Bu durumda bu yıl fındık kg fiyatının 7.5-8 TL den aşağı olmaması gerekir.” Dedi.
 
Yeni mahsulün hasatına çok az bir süre kalmış olmasına karşın son günlerde piyasaların 1 TL gibi önemli bir sıçrama yaparak 4.5 seviyesinden 5.5 TL ye çıkmasının manidar olduğuna dikkat çeken Başaran;” Rekoltenin çok düşük olduğunu ihracatçı biliyor. Üreticimize bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Arz fazlası yok. Talep çok. Ürününüzü her türlü ihtiyaçlarınızı erteleyin ve acele edip pazara indirmeyin. Bunu yıllardır söylüyoruz. Mazeretlerinizi erteleyin ve asala emanete fındık vermeyin” dedi.

Ekleme Tarihi
10.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fındık Maliyeti
Link: Rekolte Düşüşü Fındık Maliyetini Artırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız