Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ormancılık 


Akdağmadeni ormanları doğal güzelliği yanında ailelerin geçim kaynağı

Akdağmadeni ilçesi ormanları, doğal güzelliklerinin yanı sıra orman ürünleriyle birçok ailenin gelir kaynağı haline geldi. Sarıçam ağaçlarıyla kaplı ormanlar, bozkırın ortasında yeşil görüntüsüyle dikkat çekiyor. Doğal güzellikleri havası, suyu, yaban hayatı ile görenlere eşsiz güzellikler sunuyor. İç Anadolu’nun tek blok ormanları, bu doğal güzelliklerinin yanı sıra orman ürünleriyle de özellikle orman köylülerinin en önemli geçim kaynağı.


Akdağmadeni Orman İşletmesi Müdürü Tahsin Kumbara, ormanların kurak iklime sahip İç Anadolu bölgesindeki blok ormanlar olduğunu söyledi. Kumbara, "Yozgat İşletme Müdürlüğü ile Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde kalan rakımı bin 200, bin 300’lerden başlayarak 2 binlere kadar çıkan sarıçam ve meşeden oluşan güzel bir ormanlık alan vardır. Çöldeki bir vaha gibi diyebiliriz." dedi.

Akdağmadeni’nde 100 bin hektar ormanlık alan olduğunu söyleyen Kumbara, "Ormanlar genellikle sarıçam, bazı bölgelerde de ardıç ve meşelik alanlardan oluşuyor. Ormanlık alanların amenajman ve silvikültür planları yapılıyor. 20 yılı kapsayan bu planlar ise ormanların sürekliliğinin sağlanması için ormanların nasıl, ne zaman ve ne ölçüde kullanılacağını belirlemede kullanılıyor. Yapılan her işlem, bu planlar doğrultusunda yapılıyor. Geçen yıl yapılan amenajman planlarına göre bin 400 hektarlık sahada tensil çalışmaları başlatıldı. Çalışmalara, öncelikle 2011 yılından itibaren kış aylarında kar ve rüzgar nedeniyle 145 bin metreküp kırık ve devriklerin olduğu bölgelerden başlandı. Çalışma başlatılan alanlar tarım arazisi çok az olan orman köylülerinde önemli gelir kaynağı durumunda. Köylü vatandaşlar kırılan ve devrilen ağaçları Orman İşletme Müdürlüğü'nün denetimi altında belirlenen metrajlarda kesiyor, buduyor ve soyma işlemini gerçekleştiriyorlar." diye konuştu.

Köylü vatandaşlar da ormanlık alanın kendilerine geçim kaynağı olduğunu belirterek, "Bizim de geçimimiz burada, bütün orman, Başçatak köyünde, başka yapacağımız bir iş yok. Sadece geçimimiz orman. Buranın kırılan, zarar gören ağaçlarını kesiyoruz ve çekiyoruz. Daha sonra ağacı temizliyor ve odun olarak yapıyoruz. Bizim de işimiz bu. Tabii ki zorlukları var. Zorluklarına karşı illaki geçimimiz için katlanmak durumundayız. Başka yapacak işimiz yok. Sade gelirimiz orman." şeklinde konuştu.

Hazırlanan ağaçlar traktörlerle çekilerek yol kenarlarını çıkartılıyor. Temizlenen orman alanları silvikültür planlarına göre topraklar işlenip yeni ormanlar oluşturmak üzere tohum ekimi yapılıyor. Büyüyen fidanlar belirli bir boya ulaşana kadar Orman İşletme Müdürlüğü'nce bakımları yapılıyor. Tensil sahaları içinde tohum ekimi yapılan alanların haricinde Orman İşletme Müdürlüğü, 2012 yılı içinde bin 500 hektar alana 1 milyon fidan dikerek ağaçlandırdı.  
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
10.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Orman, Geçim kaynağı
Link: Akdağmadeni ormanları doğal güzelliği yanında ailelerin geçim kaynağı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız