Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kültür balıkçılığı 

Trabzon’da Kültür Balıkçılığı Üretimi Artıyor 

Trabzon’da son 10 yılda kültür balıkçılığı üretiminin ciddi oranda artış gösterdiği belirtildi. 

Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis üyesi İlker Yıldırım, kültür balıkçılığı üretiminde Türkiye'de olduğu gibi son on yılda Trabzon'da da ciddi bir artış olduğunu söyledi. 10 yıl önce 300-400 ton üretim seviyesi bulunan Trabzon'un bugün proje kapasiteleriyle yaklaşık 15 bin ton civarına ulaştığını kaydeden Yıldırım “2012 yılındaki fiili üretim kapasitesi 8 bin 600 ton civarındaydı. Trabzon'da 75 adet küçük ve büyük olmak üzere kültür balıkçılığı üretim çiftliği bulunuyor. Ancak bu üretim çiftliklerinin birçoğunda finansal sıkıntılar bulunuyor. Yem ile alakalı ve girdi maliyetlerimiz ile de sıkıntılarımız bulunuyor. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) kültür balıkçılığına tekrar üretim anlamında ve ilave olarak daha önce vermiş olduğu soğuk hava depoları ve işleme tesisleri şeklinde desteklerin tekrar açılmasını bekliyoruz" dedi.

Su ürünlerinde kültür üretiminde yaşanan bazı sorunlara da değinen İlker Yıldırım, balıkla ilgili üretim maliyetlerinde ciddi oranda yüksek olmasına karşı üretilen ürünlerin İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere sattıklarını vurguladı. Büyük şehirlerde üretim maliyetinin düşük olduğunu, üretimde kullanılan balık unu veya yemlerinin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de kullanıldığını ifade eden Yıldırım, Trabzon'da balık unu fabrikası olarak 3 tane tesisin bulunduğuna dikkat çekti. Bölgede bir yem fabrikası bulunduğunu ifade eden TTSO Meclis Üyesi İlker Yıldırım, hammaddesi burada olan yem fabrikasının bölge ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde sektör ortaklığında kurulması önerisinde bulundu. Bölgeye kalitesiz yem geldiğini, bunun üretimde olumsuzluklar yaşattığına değinen Yıldırım "Ortalama kaliteli 1 kilo 200 gram yem ile 1 kilo balık elde ediliyor. Bölgemize gelen kalitesiz 2 kilo yem ile 1 kilo balık elde ediliyor" diye konuştu.

Yıldırım ayrıca, yem analizinin de yapılması gerektiğini, yem de bulunan protein kaynaklarının belirlenmesi gerektiğine de işaret ederek, "Bildiğiniz gibi sucuk ve salam da katkı maddelerinin belirlenmesi için yaşanan sorun bir karara bağlandı. Güzel oldu. İnsan ne aldığını biliyor. Bizim sektörde su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan yemlerdeki katkı maddelerinin de belirlenmesi gerekiyor. Bunun tahlil ile de takip edilmesi şarttır" şeklinde konuştu. Balık yem fabrikalarının hammaddesinin hamsi olduğunu ifade eden Yıldırım, sektör olarak bölgede bir yem fabrikası kurulması talepleri olduğunu, kültür balıkçılığı üreticilerin bu fabrikaya ortak olabileceklerini, TTSO'nun bu konuda sektöre ön ayak olması gerektiğine dikkat çekti.

Hamsi başta olmak üzere diğer yöre balıkların avlanma sezonlarında çok miktarda avlandığını ve piyasaya çok ucuza sürüldüğünü kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:
"Doğu Karadeniz Bölgesi'nde balıkçılık önemli bir yer tutuyor. Av sezonunda bol miktarda avlanan balıklar yok pahasına büyük kentlerde pazarlara sürülüyor. Bir çok balık avcımızın soğuk hava deposu yok. Yeteri kadar sektörde katma değer üretilemiyor. Lisanslı depoculuk su ürünleri sektöründe de geliştirilmelidir."

 

Ekleme Tarihi
10.07.2013
Ekleyen Kişi
Namık Kalaycı


Link: Trabzon’da Kültür Balıkçılığı Üretimi Artıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız