Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Temmuz 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


İlaçlarda helâl-haram polemiği!

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlker Alat genel sağlık uygulamalarında, helâl-haram ilişkisine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek doktorların hastalarına, tedavi yöntemlerinde kullanılan ilaçlar hakkında "net bilgiler" vermediğini savundu.

 
    Şifanın, haramla bulunamayacağını, helâl kaynaklardan arınması gerektiğine dikkati çeken       Alat, insanların bu konuda sorumlu olduğunu ifade etti.
 
    Şifa vericinin Allah olduğunu belirten Alat "Herhangi bir hastalığımız nedeniyle, kalkıp da       hemen harama sarılmamalıyız. Ne olursan ol, harama sarılma deniliyor. Helâl kaynaklara       ulaşacak tedbirleri almamız gerekir. Bu tedbirler herkes için geçerli. Herkesin yapması       gereken sorumluluklar" diye konuştu.
 
 
   
 Güncel sağlık uygulamalarının İslama uygun olması gerektiğini belirten Alat, şunları söyledi:
 
    "Genel sağlık uygulamalarında, helâl-haram ilişkisine uyulmuyor. Hastalara, tedavilerinde kullanılacak ilaçların, tıbbi malzemelerin içeriği anlatılmak zorunlu olmalı. Bunun vebali büyük. İçeriğinde haram madde bulunan ilaçlar ve hayvansal kaynaklı dikiş materyalleri, doku bütünleyicileri, damar greftleri, kalp kapakları, lokal etkili kanama durdurucular günümüzde çok yaygın olarak kullanılıyor. Bu malzemelerin varsa muadillerinin kullanılması, İslam'a uygun tedavi yöntemleri seçilmesi gerekir."

'İLAÇ KAPSÜLLERİ DOMUZDAN YAPILIYOR'

Hastanın verilen ilaçlarla ilgili helal-haram konusunda da bilgilendirilmesini isteyen Alat, şunları söyledi:
"Kapsüllü ilaçların içerisindeki toz, ilacın kendisi. O da haram kaynaktan olabilir, araştırmak lazım ama bir de şu var ki kapsülünün kendisi jelatinden üretiliyor. Jelatinin de kaynağı domuz. Sığırdan ürettiğini iddia edenler var ama onlar da o sığırın nasıl kesildiğini bilmiyor. Bu kapsülü çıkarıp da içsen o zamanda ilacın etkinliği azalır ya da mideye zarar verir. Ben hastalarıma kapsüllü ilaç yazmıyorum. Aynı şekilde film tabletler var. Film kısmında da domuz var. 2012 yılında yaklaşık 6 bin tane ilaç çıkmış. Bunların her birisine bakılması gerekir."
 
'HER BİRİSİ ŞÜPHELİ'
 
İlaçların prospektüsündeki bilgilerde eksiklik olduğunu, üretim kaynaklarının yazılmadığına işaret eden Alat, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Halk, bunu Sağlık Bakanlığından talep etmeli. Bu isteğini Diyanet İşleri Başkanlığına bildirmeli. Biz Müslüman'ız. Peygamber efendimiz, haramlar ve helâllerin belli olduğunu, şüphelilerden uzak durmamızı öğütlüyor. Şu anda bunların her birisi şüpheli oluyor. Tedavi maksatlı olsa bile, ne olduğunu bilmiyoruz. Bakanlık ve yetkililer, bunu yerine getirmeli."
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İlaçlarda helâl-haram polemiği!
Link: İlaçlarda helâl-haram polemiği!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız