Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Araban Kavununun İlk Hasadı Yapıldı 

ARABAN KAVUNUNUN İLK HASADI YAPILDI


GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep’in Araban ilçesindeki Araban Ovası’nda yetişen ve yurt genelinde ‘Araban Baklavası’ olarak bilinen ‘Araban Kavunu’ üreticisinin yüzünü güldürüyor.
 
Araban Ovası’nda yetişen kavunun hasat dönemi başladı. Organik olarak yetiştirilen meşhur Araban kavununu tarladan alıyor. Her gün ortalama 50-60 kamyon kavun yurt genelindeki il ve ilçelere sevk ediliyor.
 
Kavununun insan sağlığına faydalı olduğunu söyleyen Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, “Günümüzde Avrupa ve Amerika’da doktorlar tarafından yararları tescil edilen kavunun en önemli özelliği, kandaki zehirli maddeleri atmasıdır. Kavunu, İbni Sina ve Davudi Antaki gibi eski hekimler de övmüş ve faydalarını eserlerinde anlatmışlardır” dedi.
Kavunun yüzde 95’inin su olduğunu, A, B 1, C vitaminleri, meyve şekeri, selüloz, azotlu ve yağlı maddeler içerdiğini aktaran Doğan, “Kavun cildi tazeler, canlılık ve güzellik kazandırır. İsmi estetik tarihine geçen ünlü güzellerin ve artistlerin pek çoğu ciltlerindeki gerginlik ve tazeliği kavuna borçlu olduklarını söylerler. Yukarıda belirtilen özelliklerin tümü Araban Ovası’nda, her türlü hastalıktan uzak yetiştirilen meşhur Araban kavununda mevcuttur. Ramazan ayının ilk günlerinde pazara inen meşhur Araban kavununun tarlada dönümü bin TL’den alıcı buluyor” diye konuştu.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Zeynel Güneş, Araban Ovası’nda kavun yetiştiriciliği sebze tarımının büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Araban’da her yıl değişmekle beraber yılda 2 bin-4 bin dekar arasında kavun yetiştiriciliği yapılmaktadır. 2013 yılında 2 bin 500 dekar civarında kavun yetiştiriciliği yapıldığı tahmin edilmektedir. Kavun, sıcak ve ılık bir iklim bitkisidir. Uzun yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru bir hava ile yeterli toprak nemi ister. Araban Ovası’ndaki toprak yapısı ve iklimi kavun bitkisi için idealdir. Önceki yıllarda kuru şartlarda yoğun bir şekilde yetiştiriciliği yapıldığı halde taban suyunun azalması nedeniyle son yıllarda kuru şartlarda yetiştiriciliği çok nadir olarak yapılmakta olup, daha çok sulu şartlarda yetiştirilmektedir. Araban Ovası’nda kavun yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı sonbaharda ilk yağışlardan sonra başlamaktadır. İlk yağışlarda toprak tavda iken sürüm yapılabilir. Derin sürümün arkasından kesekleri parçalamak için kültüvatör, goble-disk veya diskharrow ile ikileme yapılmaktadır. İkinci toprak işleme dönemi ise Şubat-Mart ayları olup toprak tavında kültüvatör ile toprak işlenerek arazi ekim ve dikime hazır hale getirilir. Ekimden önce tarlada otlanma görülürse tekrar kültüvatör ile toprak işlemesi yapılabilir. Ekime hazır hale getirilen toprağa ilçemizde daha çok çekirdek ekmek suretiyle kavun yetiştirilmektedir. İlçemizde az da olsa daha önceden seralarda yetiştirilen fidelerin tarlaya dikilmesi ve ikinci ürün tarımı da yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
İyi bakım ve yetiştirme şartlarında dekara 2 bin-2 bin 500 kilogram ürün alındığını belirten Güneş, “Kavun, bu yıl verimi ve fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü” şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
16.07.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Araban Kavununun İlk Hasadı Yapıldı
Link: Araban Kavununun İlk Hasadı Yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız