Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş: Köylerde hayvancılık bitme noktasında

Hayvancılık sektöründe girdi fiyatlarının artması, özellikle birkaç ineği olanları olumsuz etkiledi. Sektör büyük firmalara kayınca birkaç hayvan besleyerek ihtiyacını karşılayan ve az da olsa gelir elde eden köylüler, satmak zorunda kalıyor.
 
Köylülerin hayvancılıktaki sıkıntılarının başında yem, saman ve silaj fiyatlarındaki artışın en büyük etken olduğunu belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, "Köylü, sütünü en az 1,75 liradan satacak ki zarar etmesin. Şu anda süt 70 kuruş. Hayvancılık sektörü yeninden gözden geçirilmeli, tekelleşmeye gidiyor." dedi.

Köylerde hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, geçen yıl köylülerin hayvanlar ve ürünlerinden zarar ettiğini söyledi. "Bir ineğim olsun, sütünden yoğurdundan faydalanırım" döneminin sona erdiğini belirten Kocabaş, “Hayvancılıktan para kazanmıyoruz. Ciddi sıkıntı var. Hayvancılığın girdisi çok; 50 kg. süt yemi 45 lira. Ulusal Süt Konseyi, 1,70 liradan aşağıya satılan süt, zarar yazar diyor. Şu anda biz tanklarda soğutulmuş sütü 92 kuruşa satıyoruz; o da yeni oldu, geçen ay 90 kuruştu. Köydeki sıcak sütler 70 kuruş. Hayvancılık sektörü gözden geçirilmeli. Ufak üreticiye, büyüyün diyorlar. 100 kişiden bir kişi belki büyüyor. Hayvancılıkta tekelleşme başlıyor. Köyler boşalıyor. Köylerde gençler de kalmadı, yaş ortalaması yüksek. Çoğu 70 yaşlarında. Artık köylerde bir iki hayvanı olanlar, girdilerin artması yüzünden onlara bakamıyor. "Bir iki hayvan bakarım, ihtiyaçlarımı karşılarım" dönemi bitti. En az 10 hayvanın olacak ve daha profesyonel yapacaksın.” dedi.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
17.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Köylerde hayvancılık bitme noktasında
Link: Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş: Köylerde hayvancılık bitme noktasında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız