Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çıtır elma 


Karaman, cipslik elma üretiminde somut adımlar atmak istiyor

Elma üretiminde önemli bir merkez olan Karaman'da 'Cipslik Elmanın' üretilebilmesi için çalışmalar yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki ile bu konuda yatırım düşüncesi olan Mehmet Ali Çavaş Isparta’da elma cipsi yapan bir fabrikada incelemelerde bulundu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Öztiryaki, Karaman'ın Türkiye'de elma üretiminde ilk üç içinde olduğunu söyledi. Üretilen 2,6 milyon ton elmanın 305-400 bin tonluk kısmın Karaman'da üretildiğine dikkatleri çeken Öztiryaki "İlimizde son dönemlerde kurulan elma bahçelerinin büyük bir bölümü ihracata yöneliktir. Ülkemiz elma ihracatı 80 bin tondur ve ilimizin ihracatı ise 5 bin 500 tondur. Karaman soğuk hava deposu kapasitesinin 120 bin ton olduğu dikkate alındığında ihracat rakamımızın düşük olduğu görülmektedir. Elma üretiminde kalite standartları, verim ve çeşit anlamında ülkemiz ortalamalarının üzerinde yer alan ilimiz elmasının pazarlanması ve daha iyi fiyatlardan alıcı bulabilmesi için İl Müdürlüğü olarak yoğun çaba sarf etmekteyiz." dedi.

Öztiryaki, 2013 yılının başında Isparta'da yapılan Elma Çalıştayı'na katıldıklarını belirterek Karaman'da ihracatı arttırmanın yollarını ilgilileri ile masaya yatırdıklarını dile getirdiklerini, somut adımlar atmak için de çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Öztiryaki "Elmanın pazarlanmasında ve fiyat istikrarının sağlanmasında mamul ve yarı mamul olarak elmanın işlenerek pazara sunulması gerekmektedir. Bu anlamda Bakanlığımızca Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tüzel kişiliklere 600 bin liraya kadar olan hibe başvurularında 300 bin lira hibe desteği verilmektedir. İlimizde 2012 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 14 proje başvurusu yapılmış ve bunun 7 adedi elma soğuk hava deposu ile boylama ve tasnifleme makinesi alımı ile ilgilidir. Özellikle elma cipsinin yurt dışında da üretilip, tüketiciye sunulduğu göz önüne alındığında cipslik elma üretiminin ilimiz elma üreticileri için umut vaat ettiğini söylemek mümkündür. Çerezlik elma cipsinin Karaman'da da üretilmesi için ilimizdeki elma sektörü temsilcileri ve sanayicileri ile yapmış olduğumuz görüşmelerimizde bu ürünün ilimizde de üretiminin yapılabileceğini anlattık. Karaman'ın tarımsal olarak geliştirilmesi ve üreticilerimizin gelirlerinin arttırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Öztiryaki Isparta'da gezdikleri fabrikanın 1990’lı yıllarda kurulduğunu, daha önceki yıllarda 120 ton/gün kapasite ile elma cipsi üretimi yapılarak ihracat yapıldığı, son yıllarda ise yıllık 30 bin ton elma işlenerek 2 bin ile 3 bin ton arasında elma cipsi üretimi yapılarak iç piyasaya satış yapıldığını söyledi. lileri tarafından belirtildi. Yapılan görüşmede tarçın ve muz aromalı elma cipsi üretimi için çalışmalar yapıldığı, yeni paketle çıtır elmanın sunulduğu da ifade edildi.

Öztiryaki "İlimizin elma üretim potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda Karaman’da da elma cipsi üretiminin yapılabileceği, bunun için AR-GE çalışmalarının önemli olduğu ayrıca ilimizde elma cipsi fabrikasının kurulması, Karaman’ın elmada bir marka şehri olmasına da katkı sağlayacağına inanıyoruz." dedi.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
18.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Karaman, cipslik elma üretimi
Link: Karaman, cipslik elma üretiminde somut adımlar atmak istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız