Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
fındık dna 


Fındığın DNA'sı Çıkarılacak

Yaşanabilecek iklim değişikliklerine uyum sağlayabilecek fındık çeşidini ortaya çıkarmak ve fındıktaki kaliteyi artırmak amacıyla 402 fındık çeşidinin DNA'sı incelenecek.


Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nce, yaşanabilecek iklim değişikliklerine uyum sağlayabilecek fındık çeşidini ortaya çıkarmak ve fındıktaki kaliteyi artırmak amacıyla 402 fındık çeşidinin DNA'sı incelenecek.

İstasyon tarafından hazırlanan projeyle, fındığın yaz mevsiminin kurak geçmesi, kış mevsiminin de çok soğuk geçmesi gibi durumlara uygun hale getirilmesi amaçlanıyor. Projede amaçlanan diğer araştırma konusu ise tombul fındık gibi en kaliteli türlerin yetişme şartlarındaki dezavantajın kaldırılması ve kalitenin daha da artırılması.

İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin fındık genetik kaynakları yönünden zengin nitelikte olduğunu, değişik yörelerde çeşitli fındık tipleriyle karşılaşabildiklerini söyledi.

Genetik kaynakların korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Kızılcı, şöyle devam etti:

"Küresel iklim faktörleri, küresel ısınma gibi yeni çıkacak iklim şartlarına uygun yeni çeşitler elde edebilmemiz, genetik kaynaklarımıza bağlı. Gen bahçemizde çok değişik tipte fındıklarımız mevcut. Geç uyanan, soğuğa ve sıcağa dayanıklı, derin kök yapan değişik tipte fındıklarımız var. Yeni çeşit geliştirmelerde değişik iklim şartlarına adapte olabilecek tipler geliştirmede genler bizim için çok önemli."

En kaliteli fındık çeşidinin "tombul" fındık olduğunu ifade eden Kızılcı, "Genetik kaynaklardan faydalanarak melezleme yapıp daha geç uyanan, geç çiçeklenen tipler geliştirebilmekte. Biz de elimizdeki kaynaklarımızla bu gibi çalışmalara zemin hazırlamaktayız" dedi.

402 fındık çeşidi incelenecek

Kızılcı, istasyonun 1969 yılında "Fındık Genetik Kaynakların Toplanması ve Muhafazası" adı altında bir çalışma başlattığını anlattı.

Geçen zaman içerisinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 402 fındık çeşidinin toplanarak muhafaza altına alındığını dile getiren Kızılcı, "Bu muhafaza altına alınan fındık genetik kaynaklarını biz ıslah çalışmalarında kullanıyoruz. Genetik kaynakları, yeni çeşitlerin geliştirilmesinde ebeveyn olarak kullanmaktayız. Elimizde hazır ebeveynler içerisinden uygunlarını kullanarak yeni çeşitler geliştirebiliriz" diye konuştu.

Sektöre uygun fındık da üretilebilir

Fındığın tüketilme alanına göre istenilen kalite özellikleri değiştiğine dikkati çeken Kızılcı, "Çikolata sanayinde farklı özellikler isteniyor, yağ sanayinde farklı. Biz bu genetik kaynaklarımızın içerisinden istediğimiz kalite özelliklerindeki tipleri seçerek bu genleri bu çeşitlerimize akatarabiliyoruz, istenilen çeşidi üretebiliriz, böyle bir avantajımız var" ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK'a sundukları projeyi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile uygulamaya koyacaklarını belirten Kızılcı, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda bu projeyi Slovenya hükümetinin Bilimsel Araştırma Kurumu da destekliyor. Slovenya'daki araştırmacılar istasyonumuzu ziyarete gelecek. İstasyonumuzdan bir grup da Slovenya'ya gidip oradaki fındık tarımıyla ilgili bilgi alacak, kendi tecrübelerimizi onlara aktaracağız. Onların fındık tipleriyle ilgili karakterizasyon yapılacak. Proje 3 yıl sürecek, bunun sonucunda elimizdeki genetik zenginliğin bir karakterizasyonu yapılmış olacak." - Giresun
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fındığın DNA'sı Çıkarılacak
Link: Fındığın DNA'sı Çıkarılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız