Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Likapa 


Tirebolu'da Likapa Yetiştiricileri Destek Bekliyor

Giresun'un Tirebolu ilçesinde yetiştirilen ve ilçeye çay ve kividen sonra sosyo ekonomik değer olarak sunduğu Likapa yetiştiriciliği için çiftçiler devletten destek bekliyor.


Giresun'un Tirebolu ilçesinde yetiştirilen ve ilçeye çay ve kividen sonra sosyo ekonomik değer olarak sunduğu Likapa yetiştiriciliği için çiftçiler fide alımı için devletten destek bekliyor.

İlçeye bağlı Yeşilpınar Köyü Balıbozumu Mevkiinde Likapa yetiştiriciliği yapan Caner Purmut, "Devletten destek bekliyoruz. Fidan almak istiyoruz ama fidan dışarda yaklaşık 15-20 lira olduğu için alamıyoruz. Devletin bize destek olmasını istiyoruz. Buradan Başbakanıma ve Giresunlu milletvekillerimize sesleniyorum lütfen bize destek versinler. Milletvekillerimiz Ankara'da oturuyorlar sadece seçimden seçime geliyorlar bizi hiç görmüyorlar. Fındık para etmediği için alternatif ürün olarak likapa'ya yöneldik bunu yetiştirmek istiyoruz" dedi.

Tirebolu ilçesinde ilk kendisinin likapa yetiştirdiğini ve çevresine örnek olduğunu belirten Yunus Usta ise, "Kendi imkanımla kurduğum likapa bahçesini fidan dikerek büyütmek istiyorum ama fidan çok pahalı olduğu alamıyoruz almaya gücümüz yok fidanlar çok pahalı şu anda 6 dönüm bahçem var devlet fidan desteği verirse 10 dönüm likapa bahçesi yapmak istiyorum. Sıcak ve kurak havalarda fidanları sulamak için su problemini çözmemiz lazım bu konuda da devletten destek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Halk arasında yaban mersini, çalı çileği gibi ismiyle bilinen ve bilimsel adının ise Likapa olduğunu, meyvesinin hangi alanlarda, nasıl yetiştiği, üretici pazarını nasıl buluyor gibi konularla ilgili bilgi veren Emekli Orman Mühendisi Nurettin Ertan Çakır da, "Likapa dönümüne 200-300 fidan dikilen bir bitki. Danışmanlığını yaptığım Likapa yetiştiricisi Yunus Usta'nın yaklaşık 2 dönüm bahçesinde 550 fidanı var ve bu bahçe 3 yıllık bir bahçe. Dönümünden yaklaşık 1,5-2 ton civarında ürün alıyor. Likapa yöremizde fındığa rakip olacak bir bitki. Likapa'nın pazarı da bu gün için çok iyi ancak pazarlamanın yurtdışına açılmasıyla çok daha iyi olabileceğine inanıyorum. Likapa'nın asıl özelliği ekonomik anlamda çok gelir getirici bir unsur olarak görülmesine rağmen tıp alanında da çok büyük yararları var. Bilimsel olarak kanıtlanan kadınların ay halinde iken aşırı kan kaybının önlenmesinde çok önemli bir bitki olan likapa bağırsak metabolizmasını düzenliyor kolon kanserini önleyici etkisi var. Şeker hastalığının önlenmesinde ve kolesterol ile kan şekerini düzenliyor. Daha birçok hastalığa faydası olduğu bilinmektedir. Ayrıca likapa yoğurt sanayinde ve günlük alanda da reçeli ve yaprağını kurutarak çay olarak içilebiliniyor. Bu çayı özellikle şeker hastalarına tavsiye edildiği bilinmektedir" diye konuştu.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Likapa Yetiştiricileri Destek Bekliyor
Link: Tirebolu'da Likapa Yetiştiricileri Destek Bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız