Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bal Üretimi 


Hava şartları iyi gitti, bal üretimi yüz güldürüyor

Türkiye’nin bu seneki bal rekoltesi yüz güldürüyor. Hava şartlarının iyi gitmesinden dolayı bu yıl yaklaşık 95 bin ton bal üretimi bekleniyor.

Birçok bölgede hasadın başladığını belirten Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, rekolteden memnun olduklarını söyledi. 57 bin kayıtlı üyesi bulunan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz, bu seneki bal üretimiyle ilgili açıklamada bulundu. Bu yıl yaklaşık 95 bin ton bal üretimi beklediklerini belirten Yılmaz, bunun yüz güldüren bir sonuç olduğunu kaydetti. Bunu hava şartlarına bağlayan Yılmaz, “Bu sene diğer yıllara göre kış sert geçmedi, yağmur arının istediği gibi yağdı. Şartlar oluşunca bal üretimi arttı.” dedi. Hasadın başladığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: “Birçok bölgemiz bal hasadı yapıyor. Hasat sonuçlarına göre özellikle Sivas’tan öbür tarafı, yani doğu kısmı çok güzel. Beş altı yılın en iyi yılı diyebiliriz. Bu da herkesin yüzünü güldürüyor.” Türkiye’nin bal üretiminde Çin’den sonra dünyada ikinci sırada bulunduğunu belirten Yılmaz, üretimin genellikle iç piyasada tüketildiğini, sadece yaklaşık 10 bin tonunun ihraç edildiğini ifade etti.

Bal üretimindeki sıkıntılara da değinen Yılmaz, bu konuda şunları aktardı: “Sıkıntının temel kaynağı kontrolsüz kullanılan tarım ilaçları ile arıların üzerinde yaşayan varroa parazitleri. Varroa parazitleri Uzak Doğu kökenli. Arının kanını emerek geçiniyor. Tarım ilaçları da bal üretimini etkiliyor. Özellikle Çukurova narenciye bahçelerinde bal alamadık, ilaçlama öldürdü. Çukurova’daki üreticilerin biraz daha bilinçli olması gerekiyor. Aynı uygulama Konya ve Trakya’daki ayçiçeklerinde de vardı, bu önlendi. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeterli önlemi alması gerekiyor.”

Bal üretimi yapan arıcılar da rekolteden memnun. Erzincan Otlukbeli’nde üretim yapan Adem Büyük, “Geçen seneye göre çok şükür bu sene daha iyi, daha çok bal almayı bekliyoruz.” dedi. Havanın sıcak gitmesi ve rüzgarın ters esmemesinin rekolteyi etkilediğini belirten Büyük, şunları kaydetti: “Rüzgar güney yönden esince bal üretimi olumsuz etkileniyor. Bu sene Karadeniz poyrazı esti. Ayrıca Doğu Anadolu polen çeşitliliği yönünden çok zengin. Bütün bunlar balın rekoltesinin artmasını sağladı.”

Arı üreticisi Zeki Arpaslan ise 110 civarında arı kovanında doğal bal ürettiklerini söyledi. Kovan başına 20 ile 25 kilogram bal beklediğini belirten Arpaslan, “İnşallah bir aksilik olmazsa 2,5 ton civarında doğal bal hasadı yapacağız. Bu da iyi bir rakam sayılır.” diye konuştu. Kuraklıktan yakınan Arpaslan, şunları aktardı: “Kuraklık sorunu baş göstermeye başladı. Küresel ısınmaya bağlı olarak, temmuzun 10’unda açması gereken çiçek haziranın 20’sinde açtı. Erzurum’da eskisi gibi çayır ve çiçek yok. Otlar kuruyor. Mayıstan bu yana güçlü yağmur yağmadı. Bu sorun göze batmaya başladı. Allah’a şükür bütün bunlara rağmen, bu sene bal üretimine ‘normal, iyi’ diyebiliriz.”
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
18.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bal üretimi yüz güldürüyor
Link: Hava şartları iyi gitti, bal üretimi yüz güldürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız