Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kahkecizade 


Kurabiye devi Kahkecizade iflas erteletti

 
 Mali zorluğa düşen şirketler için bir tür ‘kurtuluş’ yöntemi olan iflas ertelemeye başvuranlar kervanına, Türkiye’nin kurabiye devi de katıldı. Yıllık 36 milyon cirosu olan Kahkecizade için iflas erteleme istendi; mahkeme tedbir kararı verdi. Tedbir kararı ile şirket alacaklılara karşı koruma altına alınmış oldu. Şirketin denetimi için de iki kayyum atadı.

 
Yıllık 4 milyon kilogram kurabiye üretimi olan, iç pazarın yanı sıra ihraç da edilen Kahkecizade markasının sahibi HSN Satış pazarlama Gıda Sanayi şirketi, içine düştüğü mali darboğazı aşamayınca iflas erteletme kararı istedi. Şirket avukatı İpek Güvenç aracılığı ile İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 8 Temmuz’da başvuru dilekçesi sunuldu.

YILLIK CİROSU 36 MİLYON LİRA

Başvuru dilekçesinde, şirketin kurabiye pazarında lider konumda olduğu, Düzce Kaynaşlı’da bulunan fabrikanın, ilçenin en büyük üretim tesisi olduğu belirtildi./_np/2048/16152048.jpg Dilekçede 200 kadar çalışanı bulunan şirketin Türkiye genelinde 200 kadar araç ile 54 bayiiye ürün sattığı kaydedildi. Şirketin yıllık cirosunun ise 36 milyon lira seviyesinde olduğu kaydedildi.

NAKİT SIKINTISINA DÜŞTÜ

Kahkecizade’nin mali zorluğa düşme nedeni de dilekçede yer aldı. Başvuru dilekçesinde yer alan bilgilere göre, HSN Satış Pazarlama, fabrika ve markayı geçtiğimiz yıl kasım ayında 12 milyon liraya satın aldı. Satışı yapan şirkete 5,3 milyon lira ödeme yapıldı; 6 milyon liralık da piyasa borçları kapatıldı. Ancak, devralınan borçların belirtilenden de fazla çıkması, Kahkecizade’yi nakit sıkıntısına soktu. Bir yandan, üretim için gerekli harcama, öte yandan devralınan borçların ödenmesi, nakit akışının bozulmasına neden oldu.

‘KAPANIRSA DAHA KÖTÜ OLUR’

Başvuru dilekçesinde, fabrikanın öneminden bahsedilirken, iflası durumunda hem bayilerin hem, alacaklıların, hem çalışanların zarar göreceği kaydedildi. Dilekçede ayrıca, fabrika üretiminin devam edebilmesi için, su, elektrik ve doğalgaz tedarik eden ilgili şirketlere yazı yazılması talep edildi.

ŞİRKET BORCA BATIK

Mahkeme, fabrika faaliyetlerinin sürmesi için kısa sürede karar aldı. Şirketin borca batık durumda olduğuna işaret eden Mahkeme, bilirkişi raporları daha sonra sunulmak üzere, HSN Satış Pazarlama için tedbir kararı verdi. Kararda, şirketin menkul ve gayrimenkullarine haciz konulamayacağı, yine banka hesapları ile piyasadaki alacaklarına dokunulamayacağı belirtildi. Mali Müşavir Ali Ekber Kartal ve Yurdakul Tuncer da kayyım olarak atandı. Mahkeme, şirketin, sunduğu iyileştirme planı ve bilançolarının ayrıntılı incelemesi için belirlenen 3 kişilik bilirkişi heyetinden rapor istendi.

FABRİKAYI 6 AY ÖNCE DEVRALDI

Düzce Kaynaşlı’daki 15 dönüm üzerine kurulu tesisinde üretim yapan
Kahkecizade 2007’de üretim yapmaya başladı. İlk üretimi
Düzceli Gaydanoğlu Ticaret yaptı. Gaydanoğlu Ailesi 2011’de hisselerini, Batı Karadeniz’in en büyük market zinciri olan Akgüller Market’e sattı. Akgüller de, geçtiğimiz yıl kasım ayında markayı ve fabrikayı HSN Satış Pazarlama’ya sattı. Fabrikanın yeni sahibi HSN Satış Pazarlama, aynı zamanda Kahkecizade’nin bayiliğini yapıyordu. HSN Satış Pazarlama’nın sahibi Hasan Aydoğan ise perakende sektörünün yakından tanıdığı bir isim. Aydoğan, 2003’te kurduğu Kargem Kariyer Geliştirme Merkezi ile, perakende sektörüne eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyor. Şirketlere, ‘krizi aşma’ eğitimleri veriyor.
 
 
 
 
BAŞVURULAR EKONOMİDEKİ GELİŞME İLE PARALEL

İflas erteleme mekanizmasına başvurular, Türkiye ekonomisi ve küresel ekonomideki gelişmelere paralellik gösteriyor. İflas erteleme alan şirket, alacaklılara karşı korumaya alınmış oluyor.

Uzmanlar, iflas erteleme başvurularında son dönemlerde artış olduğuna işaret ediyor. Özellikle Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi, Bakırköy Adliyesi ve İstanbul Anadolu Adliyesi’ne çok sayıda başvurunun olduğuna işaret ediliyor.

İflas ertelemenin iyi niyetli şirketler için bir tür ‘kurtuluş’ yöntemi olduğuna işaret eden Av. Şevket Çelik, ekonomideki gelişmeler ile iflas ertelemeye başvuruları arasında paralellik olduğuna işaret etti. İnşaat sektöründe Fi Yapı, Ukra City, Ankara merkezli Eser Holding’in yanı sıra, tekstilde Rodi Mood, Biesseci Bursa Tekstil, ve Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi 4 şirketi için iflas erteleme istemişti.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kurabiye devi Kahkecizade iflas erteletti
Link: Kurabiye devi Kahkecizade iflas erteletti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız