Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ipek böceği 


2013 'İpek Yılı' ilan edildi

Bursa Valiliği, ipek böcekçiliğini canlandırmak ve Bursa ipeğini yeniden marka haline getirmek için 2013 yılını 'İpek Yılı' ilan etti.


Desteklerin arttırılmasının yanı sıra Bursa Tarım Meslek Lisesi'nde Uygulamalı İpek Böcekçiliği Bölümü'nün açılması, Bursa ipeğinin marka haline getirilmesi ve tanıtılması yer alıyor.

Bursa'da ipek böcekçiliğinin ve Bursa Beyazı gibi özel türlerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına Bursa Valiliği el attı. Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler başkanlığında Kozabirlik, Uludağ Üniversitesi, Bursa Tarım İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, odalar ve özel kuruluşlar işbirliği ile ipek böcekçiliği raporu hazırlandı. Çarşamba Valilik binasında yapılan toplantı ile '2013 İpek Yılı' projesi tanıtıldı. Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa deyince son 50 yılda sanayinin akla geldiğini belirterek, "Bursa'nın kestanesi, ipeği, şeftalisi, kirazı, tarihi, Uludağ'ı, termali unutuldu. Eskiden önce şehrin kimliğini belirleyen değerleri akla gelirdi. Ama tekstil, otomotiv bazı değerleri ikinci plana itti. Son birkaç yıldır bu değerleri yeniden canlandırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Her yıl Bursa'nın birkaç değerini ele alıyoruz. Bu iş sahiplenildi ve ciddi başarılar elde ettik. Termalde istediğimiz başarıyı elde ettik. Bu yıl kiraz yılı ve ipek böceği yılı ilan ettik" dedi.
 
Çin'de ipek üretiminin ucuz olması nedeniyle mücadelede zorlandıklarını anlatan Harput, Bursa ipeğinin marka haline getirilerek bunun aşılabileceğini kaydetti. Özel olan Bursa ipeğinin marka olarak dünyaya sunulması gerektiğini dile getiren Harput, bu çalışmanın tüm kurumlar ve özel sektör tarafından da sahiplenilmesini istedi.

'BURSA İPEĞİNİ ARTTIRACAĞIZ'

İpek böcekçiliği raporunu sunan Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler ise ipek böcekçiğinin fidan, tohum, fiyat, alım garantisi olan bir ürün olduğunu söyledi. İpek böcekçiliğinden elde edilen gelirler hakkında bilgi veren Demirciler, 3 kutu tohumla iki ay çalışma yürüten bir ailenin 2 bin 500 ile 4 bin lira arasında gelir elde ettiğini vurguladı. Sektörün kutu sayısı arttıkça çok fazla kar getiren bir iş kolu olduğuna dikkat çeken Demirciler, "Dünyadaki koza üretimi 840 ton. Bunun yüzde 80'ini Çin üretiyor. Sentetik ipeğinde pazara girmesiyle dünyadaki üretim git gide düşmeye başladı. Türkiye'de 29 ilde 133 bin kilo koza elde ediliyor. Bursa'da ise 8 ilçe 19 köyde 3 bin 304 kilo koza elde ediliyor. Hedefimiz, yaş koza üretimini arttırmak, Bursa Tarım Meslek Lisesi'nde Uygulamalı İpek Böcekçiliği Bölümü'nün açılması, Bursa'ya özgü ipek üretimini geliştirmek, kamuoyunu ve genç nesilleri bilinçlendirmek" diye konuştu.
 
Demirciler, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kamu ve özel kuruluşlarla birlikte yıl içinde birçok etkinlik yapacaklarını da sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 2013 'İpek Yılı' ilan edildi
Link: 2013 'İpek Yılı' ilan edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız