Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Biçerdöver Kontrolü 


Kütahya'da 'Biçerdöver' Kontrolü 

KÜTAHYA (İHA) - Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Yorulmaz, hasatların ve buna bağlı olarak biçerdöver kontrollerin hız kazandığını belirterek, anız yakmanın toprağa ve çevreye ciddi zararlar verdiğini ifade etti.


Hububat hasadının başlaması ile birlikte dane kayıplarının en aza indirilerek çiftçinin üretmiş olduğu ürünün tarlada kalmasını engellemek amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli il genelinde biçerdöver kontrollerine başladı.
Tahıl üretiminde verim kaybına sebep olan nedenlerin mümkün olduğunca asgari seviyeye indirilmesi gerektiğini söyleyerek biçerdöver kontrollerine katılan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Yorulmaz, üreticilerin emeklerinin karşılığını hasat sırasında ürün kaybı yaşanmaması durumunda alabileceklerini ifade ederek, biçerdöver operatörlerinin gerekli kurallara titizle uyması gerektiğini belirtti.
 
Hasat mevsimi nedeniyle, çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulunan İl Müdürü Yorulmaz, “Hububat hasadı sonrası, çok kolay, çabuk ve masrafsız bir şekilde yok edilmesini sağlamak gibi gerekçelerle bilinçsizce tarlalarda anızlar yakılmakta. Çiftçilerimiz anız yakmanın yabancı ot mücadelesinde etkili olduğu ve yanan anız saplarının da gübre yerine geçtiği gibi yanlış bilgilere sahipler. Oysaki bitkilerin gelişmesi için gerekli olan bitki besin maddelerinin kaynağı topraktaki organik maddeyi oluşturacak materyaller yakılarak yok edilmektedir. Bu da topraklarımızın fakirleşerek verim düşüklüğü yaşamasına neden olmaktadır” dedi.
 
Müdür Yorulmaz, anız yakmanın toprağa ve üreticiye verdiği zararların yanı sıra, orman yangınlarına da neden olmasından dolayı doğaya ve çevreye de büyük zarar verdiğini sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
21.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kütahya'da 'Biçerdöver' Kontrolü
Link: Kütahya'da 'Biçerdöver' Kontrolü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız