Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
pekmez 

Asırlardır Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Üretiyorlar


Kansızlık, bronşit, grip başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan dut pekmezi, Gümüşhane köylerinde asırlardır geleneksel yöntemlerle üretiliyor Yörede dut hasadının başlamasıyla vatandaşlar, imece usulüyle ağaçları silkeleyerek hasat ettikleri dutları, kazanlarda kaynatıp çeşitli işlemlerden geçirerek pekmez haline getiriyor.



Kansızlık, bronşit, grip başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan dut pekmezi, Gümüşhane köylerinde geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
Yörede dut hasadının başlamasıyla vatandaşlar, imece usulüyle ağaçları silkeleyerek hasat ettikleri dutları, kazanlarda kaynatıp çeşitli işlemlerden geçirerek pekmez haline getiriyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, yaptığı açıklamada, yöredeki kadınların temmuz ve ağustos aylarında pekmek yapmakla uğraştıklarını belirtti.
Pekmezin, şeker, karbonhidrat, içerdiği yağ ve mineraller yönüyle çok zengin bir ürün olduğunu dile getiren Irkın, pekmezin sağlık açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Gümüşhane'de daha fazla dut bahçesi tesis etmeyi amaçladıklarını ifade eden Irkın, "Vatandaşlarımızın daha çok üretim yapmasını, evsel ihtiyaçlarının üzerinde üretim yapılmasını amaçlıyoruz. Pekmez üretiminde en önemli, dikkat edilmesi gereken husus kaynatma. Uygun koşullarda kaynatmaz, fazla kaynatırsanız, kanserojen maddeye dönüştürebilirsiniz. Bu güzel ürünü zararlı olabilecek noktaya getirmemek gerekiyor" dedi.

"PEKMEZ YAPMAYI ANNELERİMİZDEN ÖĞRENDİK"
Torul ilçesine bağlı Büyükçit köyünde pekmez yapan Latife Özel ise bu yıl dut üretiminin oldukça verimli olduğunu söyledi.
Dut pekmezi yapmayı annesinden öğrendiğini anlatan Özel, "Biz çocukken annelerimiz taze duttan pestil yapardı. Pestil ve pekmez yapmayı onlardan öğrendik. Hem pestil hem de pekmez yapmak oldukça meşakkatli bir iş. Son yıllarda pekmez yapmaya ağırlık verdik. Pekmezin sağlığımız açısından çok yararlı olduğunun farkına vardık" diye konuştu.
Pekmez yapımının imece usulüyle daha kolay olduğunu, kadınlar ve erkekler arasında iş bölümü yaptıklarını belirten Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Erkekler ağaca çıkarak silkeliyor. Ağacın altına açtığımız örtülere düşen ve örtü dışına saçılan meyveleri kadınlar toplayarak kaplara koyuyor. Bu kapları pekmezin yapılacağı yere kadar erkekler taşıyor. Biz de meyveleri yıkayarak kevgirde süzüyoruz. Süzülen dutları kazana koyarak suyu çıkana kadar yaklaşık 40-45 dakika kaynatıyoruz. Daha sonra bir tülbent yardımıyla kaynattığımız meyvelerin suyunu süzdürüyoruz. Süzülen suyu tekrar tencereye koyarak kaynatma işlemine devam ediyoruz. 10-15 dakika daha kaynatıldıktan sonra istenen koyuluğa geldiyse dut pekmezi hazır demektir. Soğuduktan sonra kavanozlara koyarak tüketime hazır hale getiriyoruz."

"VÜCUDUMUZUN DİRENCİNİ ARTIRIYOR"
Ürettikleri pestili çoğunlukla kış aylarında tükettiklerini belirten Özel, "Vücudumuzun direncini artırıyor. Gribe karşı direnç kazanıyoruz. Mide rahatsızlığına ve kansızlığa da iyi geliyor" ifadelerini kullandı.
Özel, zaman zaman ürettikleri pekmezi satarak aile ekonomisine katkıda bulunduklarını da kaydederek, "Ürettiğimiz pekmezi çoğunlukla kendimiz tüketiyoruz. Komşularımıza, akrabalarımıza, uzakta olan yakınlarımıza hediye olarak da veriyoruz" dedi.

Ekleme Tarihi
20.07.2013
Ekleyen Kişi
Namık Kalaycı


Link: Asırlardır Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Üretiyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız