Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mehdi Eker 


Bakan Eker, ekmeği kutsal kabul eden bir topluma israf yakışmıyor

Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ekmek israfının önüne geçmek için 17 Ocak 2013'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teşvikiyle başlatılan kampanyada gelinen noktayı değerlendirdi. Eker, ekmeği kutsal kabul eden bir topluma israfın yakışmadığını söyledi.


Bakan Eker, Türkiye'de yılda 2 milyar 100 milyon adet civarında ekmeğin israf edildiğini, bunun ekmeğin israf edilen yanı olduğunu dolayısı ile ekmeği nimet ve adete kutsal kabul eden bir kültüre sahip ülkede bunun olmasının gerçek manada yüreklerini sızlattığını belirtti. Bu durumun ekonomik kayıp itibariyle yıllık 1,5 milyar lira olduğunu açıklayan Bakan Eker, "Yılda 1,5 milyar lira eski para ile 1,5 katrilyon ekmek israf ediliyor. Çöpe atılıyor. Bu her yerde söz konusudur." dedi.

Bakanlık olarak,1,5 milyar ile neler yapılabilir diye düşündüklerini ifade eden Eker, kendi aklına en az 500 km duble yol yapılabileceğinin yanı sıra, 100'lerce okul ile hastane ve on binlerce öğrenciye burs sağlanacağının geldiğini aktardı.

Bu kadar büyük bir ekonomik kaybın yaşandığını tüm Türkiye’nin gözlemlediğini dile getiren Bakan Eker, hükümet olarak, vatandaşlarda kamuoyu bilinci oluşturmak istediklerini söyleyerek, "Biraz daha itinayla davranılsa, yenilecek kadar alınsa ve yenilecek kadar sofraya konulsa yanı sıra bayat ekmekleri de değerlendireceğimiz yöntemleri de yürüttüğümüz kampanyalardan vatandaşımız öğrense israfın önüne geçeriz."

BAYAT EKMEKLERDEN 20 ÇEŞİT YEMEK YAPILIYOR

Bakan Eker, bayat ekmeklerden araştırma sonucu 20 çeşit yemek yapıldığını ve bunun kitap halinde yayınlandığını da hatırlatarak, "Herkesi bu projeye katkı sağlamaya, ortak olmaya davet ediyoruz. Şu an çalışmalar iyi gidiyor. İnşallah bu çalışma bir hayra vesile olur. Hiç değilse israfın bir kısmını bile azalta bilsek kar olarak değerlendiriyoruz. Ama o şuuru vermemiz lazım çünkü bizim kültürümüzde ekmek görüldüğü yerden alınır öpülür başa konur. O nedenle israfın önlenmesi kampanyasının yıl sonunda gerçekte ne kadar kitleye ulaştığını ve neticesini birlikte göreceğiz."şeklinde konuştu.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
22.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bakan Eker, ekmeği kutsal kabul eden bir topluma israf yakışmıyor
Link: Bakan Eker, ekmeği kutsal kabul eden bir topluma israf yakışmıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız