Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
sulu tarım 


Sulu Tarım Köse’nin Talihini Değiştiriyor

GÜMÜŞHANE (İHA) – Gümüşhane’nin Köse ilçesinde son yıllarda hizmete açılan baraj ve göletler, ilçede tarımsal anlamdaki alışkanlıkları da değiştiriyor. Kuru tarımdan sulu tarıma geçilen bölgede vatandaşlar daha gelir getirici ürünlere yöneliyor.


Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 2010 yılında tele konferans sistemi ile açılışı gerçekleştirilen Köse İlçesi Yuvacık Köyü Mina Hatun Göleti ile birlikte sulama imkanına kavuşulan topraklarda artık daha fazla kazanç bırakabilecek ürünler üretiliyor.
Gölete komşu köylerden Övünce köyünde bu yıl ilk olarak 170 dekar arazide patates üretimine başlandı. Özel bir firmanın kiralama yöntemiyle patates ektiği tarlalar, Mina Hatun Göletinin suyundan yağmurlama tekniği ile sulanıyor. Bölgeye hakim renk olan sarı artık yerini yavaş yavaş yeşile bırakırken, başlangıç olarak nitelendirilen bu girişimin artarak sürmesi bekleniyor.

Ziraat Mühendisi Yaşar Koyuncu, 20 yıldır bu tür girişimlerde bulunduklarını belirterek, daha önceki yıllarda Nevşehir, Afyon ve Sivas gibi illerde üretim gerçekleştirdiklerini ve son olarak ta Gümüşhane’de üretime başladıklarını söyledi. Koyuncu, bu yıl 680 ton patates almayı beklediklerini, herhangi bir problem olmaması durumunda gelecek yıl ekim alanını on kat daha artırarak bin 500 dekarın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bölgenin çok kaliteli toprak yapısına sahip olduğunu kaydeden Koyuncu, “Rakım bizim için ideal. Su kaynakları mevcut, kapalı sistem yağmurlama sulama yapıyoruz. Biz bu yatırımı yapmaktan çok memnunuz. Köse’nin anaç patates tohumu üretmek için birçok avantajı var. Ortak çalışma için talipli firmalar var. Hatta Hollandalı bir firma ile birlikte çalışma yapmak için görüşmeler yapıyoruz. Bu göletler burası için bir teşvik unsuru. Kuru tarımdan sulu tarıma geçilebilecek güzel alanlar mevcut. İnşallah bölge için, Gümüşhane için hayırlı olur.” diye konuştu.

Koyuncu’yu Köse’de çalışma yapması konusunda yönlendirdiğini ifade eden Köse Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Talat Asan ise yıllardır arpa buğday üretimi yapılan bölgede farklı alternatif ürün çeşitlerinin yetiştirilebileceğini söyledi. Asan, bölgede yapılan baraj ve göletlerin köyden kente göçü kısa vadede çözmese bile, uzun vadede bölge insanının ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını kaydederek, “Bizlerde Halk Eğitim Merkezi olarak patates üretimi ile ilgili kurs hazırlığı yapıyoruz. Uygulama umarım bir örnek olur. Kuru tarımdan sulu tarıma geçerek insanımızın ürettiğinin karşılığını alabilmesini umut ediyoruz.” dedi.

Ekleme Tarihi
22.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sulu Tarım Köse’nin Talihini Değiştiriyor
Link: Sulu Tarım Köse’nin Talihini Değiştiriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız