Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
GÜ organik tarım merkezi 


Gü Organik Tarım Uygulama Ve Araştırma Merkezi Bölge Çiftçisine Rehber Oluyor

GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, yürüttüğü çalışma ve projelerle bölge çiftçisine rehber oluyor.
 
Kelkit ilçesinde 2011 Mayıs ayında kurulan GÜ Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, organik yumurta ve mantar üretimi projelerini uygulamaya koyarak ülkede ve dünyada her geçen gün daha da önem kazanan organik üretime katkı sağlıyor.
Birim faaliyetleri hakkında açıklama yapan GÜ Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yıldırım, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Rektör’ü Prof. Dr. İhsan Günaydın’ın güçlü desteği ile organik üretim anlamında önemli projelere imza attıklarını söyledi.
 
Merkezin amacının, her türlü organik bitkisel ve hayvansal üretimi gerçekleştirmek, tarımsal araştırma ve üretimde bilimsel çalışmaları ve teknolojiyi takip etmek, uygulamaya aktarmak, bölgesel sorunlar için çözüm üretmek, tarımsal üretimde strateji üreterek piyasayı yönlendirmeye yönelik araştırma ve eğitim çalışmaları yapmak, tarımsal üretimde kullanılan materyallerde kalite ve standardizasyon denetimleri yapabilecek alt yapıyı oluşturmak, bu alanda kurumsal ve bireysel talepleri karşılamak, çiftlik ölçeğinde ve bölgesel ölçekte etüt, planlama ve danışmanlık hizmetleri vermek olduğunu belirten Yıldırım, “Bu amaçlar doğrultusunda, bölgemiz çiftçisine önderlik etmek amacı ilk etapta ilçe merkezimizde organik yumurta ve mantar üretimi projeleri ile işe başladık” dedi.

“KELKİT KÜLTÜR MANTARI İÇİN UYGUN DURUMDA”
 
Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, kültür mantarlarının yetişme yörelerinde sıcaklığın fazla olmasının hasat döneminde böcek, bakteri, örümcek ve akarlar gibi zararlıların faaliyetini arttırdığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Mevsimsel sıcaklık ortalamalarının düşük olduğu yüksek rakımlı ve soğuk bölgeler kültür mantarcılığı üretiminde uygun olmaktadır. Kelkit ilçesinde kış ayları sıcaklık ortalaması -5°C ve yaz ayları 17°C dolayındadır. Kültür mantarı üretiminde 17-18 °C sıcaklığı yakalamak için klimalar ile sarf edilen elektrik enerjisi bu sektörün giderinin büyük kısmını oluşturmaktadır. Kelkit ilçesi uygun arazi şartlarının olması yanında iklim yönünden de kültür mantarcılığına uygun durumdadır. Kompost üretimi için gerekli samanın Kelkit yöresinden sağlanabilmekle birlikte yakın olan Erzurum ve Erzincan illerinden de sağlanabilir olması bu avantajlar arasında sayılabilir. Bu nedenle ilk etapta 4 üniteden oluşan mantar ünitemizin 2 ünitesini üretime açtık ve buradan mantar üretimine başladık. 2 üniteden toplam üretim hedefimiz 3 ton civarındadır. Mantar üretimi konvansiyonel olarak başlatılmış olup daha sonraki aşamalarda araştırmalar yapılarak organik üretim safhasına geçilmesi planlanmıştır.”

ÜNİVERSİTEDE ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ DE BAŞLADI
 
Bölgede kanatlı üretiminin yaygın olmayıp, sadece ev tipi yetiştiricilik olarak gerçekleştiğini dile getiren Yıldırım, “Üniversitemizde ülkemizde çok az olan ve bölgemizde olmayan organik yumurta tavukçuluğu benimsenmiştir. Bu üretim tarzı bölgemizde bu alanla ilgilenen kişilere bir örnek teşkil etmektedir. Organik yumurta tavukçuluğu ünitemizde, organik tarım mevzuatına uygun olarak yetiştiricilik yapılmaktadır. İlk etapta Haziran 2013 ayında bir günlük civciv olarak getirilen 700 adet civciv yetiştirilmesiyle başlanmıştır. Kasım 2013 ayında tam kapasite yumurta üretimine geçilmesi hedeflenmiş olup yıllık ortalama 200 bin adet organik yumurta üretilmesi hedeflenmektedir. Tavuk barınakları organik tarım mevzuatına göre düzenlenmiş olup, çağın modern tavukçuluk gereksinimlerini karşılayacak şekilde tesisler yapılmıştır. Bu amaçla 120 metre karelik kapalı alan ve 4 dekarlık yem bitkileri ekilmiş gezinti alanı tesis edilmiştir. Gezinti alanında rotasyon uygulaması da yapılacaktır. Gezinti alanının yüksekliği 2 metre olup etrafı ve üstü tamamen tel örgü ile kapatılmıştır. Araştırma geliştirme çalışmaları için laboratuvar ünitesi kurulmuştur. Üretilecek yumurtaların depolanma koşulları soğuk zincire uygun dizayn edilmiş depolarda gerçekleştirilecektir. Tavukların beslenmesi de tamamen organik yemlerce yapılmaktadır. Hayvan refahına uygun olarak konvansiyonel kanatlı üretiminden farklı olarak, tavukların tünek ve folluk ihtiyacı da karşılanmıştır” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
22.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Gü Organik Tarım Uygulama Ve Araştırma Merkezi
Link: Gü Organik Tarım Uygulama Ve Araştırma Merkezi Bölge Çiftçisine Rehber Oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız