Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
flamingo 


Flamingoların uğrak yeri Düden eski cıvıltısına kavuştu

Konya’nın Kulu ilçesinde bulunan ve yaz aylarında ağırladığı flamingolardan birkaç yıl mahrum kalan Düden Gölü, eski cıvıltılı günlerini yaşıyor.

Kontrolsüz sulama ve kürsel ısınmanın getirdiği kuraklık nedeniyle kuruyan Düden Gölü, alınan tedbirlerle tekrar flamingoların uğrak yeri oldu. 5 yıl önce 860 hektarlık Düden Gölü'nün yüzde 70'i, uzantısı olan 200 hektarlık Küçük Göl'ün de tamamı kururken başta flamingolar olmak üzere 186 kuş türü bölgeyi terk etmişti. Gölün yeniden hayat bulması için gerek Kulu Kaymakamlığı gerekse Kulu Belediyesi'nin yaptığı çalışmalar netice verdi. Flamingo, angıt ve martı başta olmak üzere birçok kuş çeşidinin yeniden uğrak mekânı olan Düden Gölü, kuş meraklılarının dikkatini çekiyor.

Kulu Kaymakamlığı, bölgede avlanmayı yasaklarken izinsiz açılan su kuyularını mühürledi. Ayrıca Değirmenözü Deresi'nden tarım arazilerinin sulanmasına da izin verilmiyor. Bu ve benzeri alınan tedbirlerle gölün beslenmesi sağlanıyor. Kulu Kaymakamı Ayhan Işık, yer altı ve yer üstü sulak alanların korunması ve kaynakların bilinçsiz kullanımının önüne geçilmesi adına ilgili kurumlar vasıtasıyla çiftçileri bilinçlendirme faaliyetleri yürüttüklerini ifade etti. Çiftçilerin bu konuda hassasiyetlerinin gelişmesine yönelik yaptıkları bu çalışmaların yanı sıra aksi davranışlar sergileyenler için birtakım yaptırımlar uyguladıklarını söyledi. Işık, "Önceki yıllarda kuruduğu bilinen bu göllerimizin tarımsal sulamadaki kontrollü yaklaşımlar neticesinde kurumadığını gözlemledik. Düden Gölü'ne gelen kuş sayısı her geçen gün artmakta. Bu durumun neticesi olarak, gölü daha fazla kuşsever ziyaret etmeye başladı. Flamingoların yoğun olarak geldiği bu göl ilçemizin tanıtımına da önemli bir katkı sağlıyor." diye konuştu.

Düden Gölü flamingolar başta olmak üzere yaz ördeği, dikkuyruk, kılıçgaga, büyük cılıbıt, Akdeniz martısı, gülen sumru, angıt, paspaş patka gibi 186 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Ekleme Tarihi
23.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Flamingoların uğrak yeri Düden eski cıvıltısına kavuştu
Link: Flamingoların uğrak yeri Düden eski cıvıltısına kavuştu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız