Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Edirne boz ırk sığırının nesli tehlikede 

 
Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kök, hayvancılık alanında gelişmiş ülkelerde mera hayvancılığının terk edildiğini belirterek, "Şimdi hayvanlar kapalı sistemlerde yetiştiriliyor. Tabii bu yüzden de yerli boz ırk sığır cinsi de azalıyor" dedi.


Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kök, hayvancılık alanında gelişmiş ülkelerde mera hayvancılığının terk edildiğini belirterek, "Şimdi hayvanlar kapalı sistemlerde yetiştiriliyor. Tabii bu yüzden de yerli boz ırk sığır cinsi de azalıyor" dedi. Kök, yaptığı açıklamada, Hisar Dağı ve Gala Gölü çevresinde yaşayan yerli boz ırk sığırların hiçbir insan müdahalesi olmadan beslenerek doğal ortamda yetiştiğini söyledi. Kök, "Bölgede, 4 yıl önce sayısı yaklaşık 1500 olan saf boz ırk sığır ve melez boz ırk sığır sayısı 850'ye düştü. Boz ırkları, diğer ırkla karşılaştırdığımızda üretici açısından ekonomik değil. Hayvancılık alanında gelişmiş ülkelerde mera hayvancılığı terk ediliyor. Şimdi hayvanlar kapalı sistemlerde yetiştiriliyor. Tabii bu yüzden de yerli boz ırk sığır cinsi de azalıyor" diye konuştu.

Hayvan üreticisi Bekir Aydoğdu da, sert ve engebeli arazilerde yaşama alanı bulan, çetin iklim şartlarına dayanabilen yerli boz ırk sığırlarının sayısının giderek azaldığını söyledi. Enez'de kendilerine yaşam alanı bulan yerli boz ırk sığırının eti için beslendiğini belirten Aydoğdu, şunları kaydetti: "Boz ırk sığırı, tarihi açıdan da önemli bir hayvandır. Balkan ve Çanakkale savaşlarında cepheye cephanelik taşımada kullanılmışlar. Bu hayvanlar doğada yetişiyor. 12 ay boyunca Hisar Dağı ile Gala Gölü çevresinde yaşarlar. Etleri makbuldür. Fenni yemle beslenmezler. Doğada doğal olarak beslenirler. Bunları dağda kement atarak yakalayabiliyoruz. Türkiye'nin özgür ruhlu yerli boz ırk sığırının nesli azalıyor." Aydoğdu, boz ırk sığırının süt veriminin günde 1-1,5 litre olduğunu aktararak, "Hayvanlar için devletten destek istiyoruz. Ancak hepsine destek verilmediği için de melezlemeye gitmek mecburiyetinde kalıyoruz. Bu da ırkın bozulmasına neden oluyor" diye konuştu.










http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
23.07.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  Edirne boz ırk sığırının nesli tehlikede
Link: Edirne boz ırk sığırının nesli tehlikede




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız