Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Şemsi Bayraktar25 


Bayraktar: Türk çiftçisinin dünya ile rekabeti için destekler artmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birlik Başkanı (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, yılda 20 milyar dolar ihracat yapan Türk çiftçisinin dünya çiftçisiyle rekabet edebilmesi için mukayeseli ve mutlak üstünlük sağlaması gerektiğini söyledi.


Aydın'da bir iftar programına katılan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği ve ABD’de çiftçiye aşırı destek olduğunu, Türk çiftçisin de mutlaka mazot ve gübre desteğinin artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, "Dünya Ticaret Örgütü dünya tarımını liberal yapıya götürüyor. Korumaları ve iç destekleri kaldırıyor. Korumasız bir tarım sektörüne doğru gidiyoruz. O zaman biz ne yapacağız, gerekli tedbirler alacağız. Türk çiftçisinin mutlaka verimli bir şekilde üretim yapmasını sağlayacağız. Gelişmiş ülkelerle olan mücadelemizde ikinci problemimiz mutlak üstünlük problemi. Bunu aşamadığımız takdirde zaten tarım sektöründe en büyük maliyet buradan geliyor. Maliyeti aşağıya çekmek mümkün değil. Türk çiftçisi sulama yapamaz ise yeni teknolojilerle tanışamaz ise verimlilikten bahsedilemez” dedi.

Tarım sektörünün hedefinin büyük olduğunu kaydeden TZOB Başkanı, "Türkiye olarak bölgemizin özellikle Ortadoğu’nun gıda ambarı olmak zorundayız. Hedefimiz bu. Bu hedefe ulaşmak için önümüzde bazı engeller var, bunları aşmamız lazım. Yine tarım sektörümüzü rekabetçi bir yapıda dünyaya açabilmemiz için önümüzdeki iki engelin aşılması şart. Bunlardan bir tanesi mukayeseli üstünlük. Nedir bu? Bu, dünya ile rekabet edebilmenin anahtar formülü. Verimliliğimizi artırmamız gerekiyor. Bunun için de yapısal sorunları çözmemiz lazım. Bunlardan bir tanesi arazi parçalanması. Medeni hukuk gereğice arazilerimizi durmandan parçalıyoruz. Maalesef işletme büyüklüğü Türkiye’de 5,5 hektar civarında. Bu da Türkiye’nin önünde verimli üretim yapamaya en büyük engel" ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
25.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bayraktar: Türk çiftçisinin dünya ile rekabeti için destekler artmalı
Link: Bayraktar: Türk çiftçisinin dünya ile rekabeti için destekler artmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız