Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Matematik Öğretmeni Anızlı Toprağın Faydalarını Anlatan Proje Yaptı

YOZGAT (İHA) - Yozgat’a bağlı Sorgun ilçesi Fatih Ortaokulu’nda görevli matematik öğretmeni Saffettin Alan, anızlı toprak ile anızsız toprağın verimlilik açısından karşılaştırmasını ortaya koyan bir proje geliştirdi.
 
Vatandaşların yıllarca anız yakmasının, anızla birlikte orada yaşayan canlıları da yok ettiğini, bu durumun kendisini çok üzdüğünü belirten Alan, bunun içinde konuyla ilgili çalışmalar yapıp proje geliştirdiğini söyledi.
 
Projesini Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç’a da tanıttığını ifade edenAlan, “Amacının anız yangınlarının ne kadar zararlı olduğunu ortaya koymaktır. Ülke genelinde yaşanan anız yangınlarının hem doğanın dengesini bozuyor, hem ekonomik kayıplara neden olmakta, hem de toprakta verimliliği düşürmektedir” dedi.
 
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cumhur Eser de, anız yangınlarının sayılamayacak kadar çok zararlarının bulunduğuna dikkat çekerek,“Anız yangınlarının zararlarını 3 grupta toplamak mümkün. Bunların başında toprağın su tutma kapasitesinin yüzde 60 lara varan düzeyde azalmasıdır. Saffettin Bey geliştirdiği bu düzenek ile bunu çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Aynı büyüklükteki kaplardan birine aynı oranda anızlı toprak, diğerine sadece toprak koyuyoruz. Altlarından iğnelerle aynı sayıda delik açıyoruz. Sonra da bu kaplara eşit miktarda su koyuyoruz. Çok kısa bir süre sonra görüyoruz ki, anızlı toprak konan suyun yüzde 80’ ini tutarken, anızsız toprak ancak yüzde 40’ını tutabiliyor. Bunların dışında anız yangınları toprağa fiziksel, kimyasal ve biyolojik zararlar veriyor. Toprağın verimli katmanına külün karışması fiziksel bir bozulma nedenidir. Ayrıca anızların yok edilmesi ile toprak erozyona maruz kalıyor. Bilinen ve bilinmeyen mikroorganizmalar yanıyor. Toprağa oksijen sağlayan bazı canlılarda yok oluyor” dedi.
 
Proje sahibi Saffettin Alan’da, geliştirdiği bu proje ile insanların anız yakmaktan vazgeçmelerini sağlayabilirse, çok mutlu olacağını sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
25.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Matematik Öğretmeni Anızlı Toprağın Faydalarını Anlatan Proje Yaptı
Link: Matematik Öğretmeni Anızlı Toprağın Faydalarını Anlatan Proje Yaptı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız