Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tohum Firmaları ‘Sanayi İşletmesi’ Olmak İstiyor

ANKARA (İHA) - Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, “Sektördeki firma sayısı, dış ticaret hacmi ve toplam pazar değeri ile dünyada gelişmiş olarak nitelenen Türkiye tohumculuk sanayisi üretimine sanayi işletmeleri olarak devam etmek istiyor” dedi.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, tarladan hasat edilen ham tohumluğun çiftçiye ulaştırılmadan, tarla ile buluşturulmadan önce fabrika yada işleme tesisindeki üretim hattı boyunca pek çok makine, ekipman, cihaz veya diğer mekanik ve elektronik araçlardan yararlanmak ve önemli miktarda enerji kullanmak suretiyle işlemden geçirildiğini kaydetti.


“HAM TOHUMLUK, İŞLETMELERİMİZDE SANAYİ ÜRÜNÜ HALİNE DÖNÜŞÜYOR”
 
Gençer, tohumlukların teknoloji yoğun işletmelerde temizlendiğini, boylandığını, belli kimyasal maddeler ve tekniklerle ilaçlandığını, kaplandığını, peletlendiğini, ambalajlandığını ve etiketlendiğini belirterek “Böylece tohumluklar yurt içi ve yurt dış pazarlara hazır hale geliyor, sanayi ürünü oluyor” ifadesini kullandı.
 
Tohumluk işleme fabrikalarında ya da daha küçük ölçekli tesislerde söz konusu işlemlerin sürekli yapıldığına dikkati çeken Gençer, bu işlemlerin Sanayi Sicili Kanunu’nun 1. maddesi ile bire bir örtüştüğünü, bu nedenle tohumculuk kuruluşlarının ‘sanayi işletmesi’ olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

“SANAYİ TESİSLERİNİN AVANTAJLARINDAN TOHUMCULAR OLARAK BİZ DE FAYDALANMAK İSTİYORUZ”
 
Bazı bitki türlerinde işlenmemiş tohumlukların üretimde kullanıldığını ancak bu materyallerin yürürlükte olan ulusal ve uluslar arası mevzuata göre sertifikalı tohumluk olmadığını kaydeden Gençer, “Ham tohumluğun yasal ve ticari tohumluk niteliğine kavuşması için Sanayi Sicili kanununda sözü edilen işlemlerin hepsini bizim fabrika ve işletmelerimiz yapıyor. Kullanılan alet-ekipman, teknoloji kullanımı, işletmelerin konumu ve sağlanan istihdam açısından çoğu sanayi sektöründen hiçbir farkımız yok, bu nedenle sanayi tesislerinin avantajlarından tohumcular olarak biz de faydalanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
TÜRKTOB ve TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Gençer tohumluk üreticisi şirketlerin ‘Sanayi sicil belgesi’ alabilmesi için Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerinin devam ettiğini de sözlerine ekledi.  

Ekleme Tarihi
26.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tohum Firmaları ‘Sanayi İşletmesi’ Olmak İstiyor
Link: Tohum Firmaları ‘Sanayi İşletmesi’ Olmak İstiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız