Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
manda kaymağı 


Manda Kaymağı, Ramazan Ayının Da Vazgeçilmezi

KÜTAHYA (İHA) - Ramazan ayında sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezi manda kaymağı yoğun ilgi görüyor. Kütahya’nın Bölcek Mahallesi'nde yetiştirilen Anadolu Mandaları'ndan elde edilen sütten yapılan kaymak, tereyağı ve yoğurt yoğun ilgi görüyor.
 
Türkiye’de 8-9 ilde bulunan Anadolu mandası ırkı bilinçsiz kesimlerle soyları tükenme noktasına geldi. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’da sütü çok kıymetli olan Anadolu mandası üreticilerine destek vererek Anadolu mandası ırkının bozulmadan sürdürülüp çoğaltılmasına çalışılıyor.
 
Ramazan ayında sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan manda kaymağı Anadolu mandasından elde edilen sütten üretildiği ifade edildi.

KOLLESTROL DÜŞÜRÜCÜ ÖZELLİĞİ VAR
 
Kütahya Damızlık Manda Yetiştiriciliği Birlik Başkanı ve Bölcek Mahalle Muhtarı Hüseyin Girgin, yaptığı açıklamada, “Anadolu mandası Türkiye’ye has bir manda cinsi. Anadolu mandası Türkiye’de 8-9 ilinde olan bir cins. Başka yerde maalesef ırkı kaybolmak üzere. Tarım Bakanlığımızda bu ırkı kaybolan cinslerle ilgili bir çalışma başlattı geçen yıl. Anadolu mandası ıslah projesi adı altında bir proje yayınladı. Kütahya olarak bin 100 başta manda ile bu projeye katıldık. Geçen yıl 2012 yılında hayvan başı 650 TL olmak üzere 750 -730 bin TL kadar Kütahya’ya destekleme geldi. Bunu 380 üyemize dağıttık. Dolayısıyla devlet destek verdiği için çiftçi manda üreticisi elindeki mandayı çıkarmıyor. Son zamanlarda bilhassa sütü çok değerlendi. Gerçek değerleri meydana çıkmaya başladı. Sütünde ve yağında kollestrol olmadığı tam tersine kollestrol düşürücü özellikler meydana çıktı. Bilimsel olarak kanıtlandı. Dolayısıyla etinde ve sütünde bir artış oldu. Birde devletin destek vermesi Anadolu mandası üreticisini elinde tutmaya sevk etti. İki yıldan bu yana Kütahya’da Anadolu mandası ırkı bizim tespitlerimize göre yüzde 30 çoğaldı. Görmüş olduğunuz mandaların sütündeki yağ oranı çok fazla. Dolayısıyla neden sütü kaymağı kaliteli onu kısaca size izah edeyim. Bu hayvanlar Anadolu mandası tamamen doğal besleniyor. Dışarıdan fenni bir yem, fenni bir katkı fenni bir müdahale kabul etmiyor kesinlikle. Yedikleri tamamen doğal. Ot yiyor, diken yiyor, arpa yiyor tamamen doğal beslendiği için sütünde ve kaymağında herhangi bir yabancı madde bulunmuyor”dedi.

NASIL ÜRETİLİYOR?
 
Manda kaymağı üreticisi Ummuhan Girgin, manda kaymağının elde ediliş aşamalarını anlattı: “Mandadan sütü sağıyoruz. Getirip temiz bir bezle süzgecin üzerinde süzüyoruz. Ilıtma yapıyoz iki defa pişirmek üzere. Yarısını bir pişirip, soğutup ertesi gün üstüne yeniden bir daha ilave ediyoruz. Onu da pişiriyoz. Bir gün dolapta beklettikten sonra kesiyoruz kutulara isteyene yarım kiloluk isteyene 250 gramlık olmak üzere. Sunuyoruz, satışını yapıyoruz. Ramazan ayında daha çok satış yapılıyor. Daha çok kıymetleniyor yani. Tatlılarla beraber. Kütahya’nın meşhur ekmek kadayıfı ile kaymak daha lezzetli ve güzel oluyor.”
Bölcek Mahallesi üreticileri için manda kaymağı ve organik ürünlerin satışının gerçekleştirildiği bir Pazar de kuruldu. Manda üreticileri bu pazarda ürettikleri manda sütü, kaymağı, tereyağı ve yoğurdunun satışını yapıyorlar.

KİLOSU 35 TL
 
Manda kaymağının müdavimleri alışveriş yapmak için bu pazara geliyor. Manda kaymağının müdavimlerinden Tahsin Kaya, “Buradan genelde yumurta, tereyağı, kaymak alıyoruz. Manda kaymağı Ramazan ayında baya güzel oluyor. Bizde onun için buralara gelip alışveriş yapıyoruz. Manda kaymağını genelde tatlılarda kullanıyoruz. Kütahya’nın birde meşhur ekmek tatlısı vardır onun arasına koyduğun zaman daha güzel olur yemesi" şeklinde konuştu.
 
Manda üreticisi İbrahim Ay, Ramazan ayı dolayısıyla manda sütü, kaymağı, tereyağı ve yoğurduna talebin fazla olduğunu söyledi. Ay, “Manda üreticiliği yetiştiriciliği yapıyoruz. Manda kaymağı, manda tereyağı, süt, yoğurt, köy yumurtası satıyoruz. Ramazan ayında özellikle kaymağa çok talep var. Manda tereyağını özellikle sahurda tereyağı vatandaş istiyor. Bu şekilde vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyoruz. Manda kaymağını 35 liradan tere yağını da 40 liradan satıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ekleme Tarihi
27.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Manda Kaymağı, Ramazan Ayının Da Vazgeçilmezi
Link: Manda Kaymağı, Ramazan Ayının Da Vazgeçilmezi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız