Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çukurova'da Sıcağa Rağmen Ekmek Mücadelesi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç ederek Çukurova'ya gelen tarım işçileri, bunaltıcı sıcak altında çalışıyor.


Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç ederek Çukurova'ya gelen tarım işçileri, bunaltıcı sıcak altında çalışıyor. Kadın ve erkek işçiler, yüksek nemle 45 dereceye ulaşan sıcakta tarlada ter döküyor. Başlarını şapka, puşi veya yazmayla kapatarak güneşin yakıcı etkisinden korunmaya gayret eden işçiler, ekmek mücadelesi veriyor. Yaklaşık 12 saat tarlada kalan işçilerden bazıları, Ramazan'da orucu da ihmal etmiyor.

Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesinde bu dönem daha çok salçalık kırmızı biber toplayan işçiler, ürünü kasalarla arabalara yüklüyor. İşçilerden bir bölümü ise biberleri ayıklama ve çuvallara yerleştirme işini yapıyor. Ovada çalışırken orucundan da taviz vermeyen Kerem Çakar (26), buradaki zor şartların ancak yaşayarak anlaşılabileceğini söyledi. Saat 06.30 civarında işe başladıklarını ve 17.30'da bıraktıklarını belirten Çakar, "Bir saat öğle yemeği arası var. Oruç tutmayanlar için yarım saat kahvaltı zamanı var. Başka da istirahat saati yok. Güneşte oruç tutmanın ayrı bir ağırlığı var ama inançlı bir insanım. Bu dünya, gelip geçici bir yerdir. Sıkıntılı da olsa oruç tutmaktan vazgeçmiyorum. Yeter ki insan niyet etsin, candan istesin, Allah sabır ve dayanma gücü veriyor." dedi.

Kadın işçilerden Vesile Çakar da bu olumsuz şartlarda çalışmaya mecbur olduklarını kaydetti. Tuzla'ya yerleştiklerini belirterek, "Çalışmadan olmaz, bizlerin ekmek parası. Akşam 17.30'dan sonra bazen mesaiye kalıyoruz. Günlük 34 lira ücret veriliyor. Bunun 3 lirasını elçiler alınca bize 31 lira kalıyor." diye konuştu. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden gelen şair Mehmet Abdomisi ise Kürtçe okuduğu şiir ve türkülerle dikkat çekiyor. 150'yi aşkın şiiri ezbere bildiğini söyleyen Abdomisi, seslendirdiği parçalarla da iş ortamını eğlenceli hale getiriyor.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çukurova'da Sıcağa Rağmen Ekmek Mücadelesi
Link: Çukurova'da Sıcağa Rağmen Ekmek Mücadelesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız