Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Fındıkta Yüzde 600 Ürün Artışı Sağlandı

Giresun'un Keşap ilçesinde 'İyi Tarım Uygulamalı Proje' ile artık 'fındık para etmiyor' sözü tarihe karışıyor.


Giresun'un Keşap ilçesinde 2006 yılında hayata geçirilen ve bugün yaklaşık 100 üretici üzerinde başarılı neticeler alınan 'İyi Tarım Uygulamalı Proje' ile artık 'fındık para etmiyor' sözü tarihe karışıyor.

Keşap Fındık Üreticileri Birliği'nin, fındıkta hem verimi hem de kaliteyi artırmak için hayata geçirdiği projede üreticiler yüzde 300 ile yüzde 600 oranında ürün artışı yakaladı. Büyük oranda bahçedeki fındık dallarının seyreltilmesi ile başlayan ve her anının belli bir sistematiğe bağlı kalınarak takip edildiği projede, uygulamanın ilk yılından itibaren ürün artışı sağlanıyor ve bu artış bir kaç yılda yüzde 600'e kadar çıkıyor. İnsan sağlığının yanı sıra hayvan ve bitki sağlığının da dikkate alınarak hayata geçirildiği projede fındık bahçeleri aynı zamanda daha zarif bir görünüm kazanıyor.

Projede ulaştıkları başarının uluslararası arenada da dikkat çektiğini söyleyen Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, şu bilgileri verdi: "Bu projeye 2006 yılında başladık. 'İyi Tarım Projesi' bir diğer adıyla da 'GlobalGap' ile her yıl artan oranda ürün artışı sağladık. Bu bir sistem projesi. Tabi bu sistem içerisinde minör ve majör kriterler var. O kriterler üzerinden yürüdük. Çiftçilerimiz projemize dahil olmadan önceki ürün miktarının kat kat fazlasını almaya başladı. Sistemli çalışan bu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İyi tarımın başka bir özelliği de izlenebilirliği ve sürdürülebilirliği sağlamak ve piyasaya istenilen düzeyde ürün arz etmektir. Biz bu ürünü de yakaladık. Geçen sene yüzde 55'lere, yüzde 60'Lara kadar randımanla ürün teslim ettik. Başarılı bir projenin sonuçlarını izlemekten mutluluk duyuyoruz. Bu süreçte Tarım İl Müdürlüğümüz de bize Mali ve teknik destekler verdi. Onlara da desteklerinden dolayı teşekkürlerimi bir borç biliyorum."

Keşap ilçesi Kayabaşı Köyü Çakraklı Mahallesi'ndeki arazisinde, başlangıçta bütün köyü ve ailesini karşısına alarak projeyi uygulamaya geçiren Cevat Çakrak, proje öncesi bin 350 kilo olan fındığını bin 450 kiloya çıkarttığını belirtti. Çakrak, şunları söyledi: "Çalışana her zaman fındık para kazandırır. Fiyatı ne olursa olsun. Çünkü ürün artışı var. Ürün arttıkça hem para artıyor, hem de zahmet azalıyor. Herkesin bu projeye uymasını ve bu şekilde bahçesini kesip, yapmasını tavsiye ediyorum. Çünkü karşılığı var. Yani boş bir emek değil. Ben bu projeye dahil olduğum ilk yıl, fındıklarımı sökerken çevremdeki herkesin tepkisini aldım. Bahçeyi 2006 yılında kestiğim zaman bana köylüm düşman oldu. 'Bahçeyi sen hep kestin, buradan ne toplayacaksın' diye karşıma çıktılar. Ama Mustafa Bey'in önderliğinde uygulamaya başladık. ve devam ettiriyoruz. Yapılacak işlemleri aldığımız veriler doğrultusunda bahçemizde uyguladık ve neticesinde de çok güzel sonuçlar elde ettik. Gereken neyse, bahçeye verilmek istenen ne ise, onu verdik. ve ürünümü yüzde 600 artırdım."
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fındıkta Yüzde 600 Ürün Artışı Sağlandı
Link: Fındıkta Yüzde 600 Ürün Artışı Sağlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız