Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Temmuz 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Patates 


Patates üreticisinin yüzü güldü

Niğde'de, turfanda patates fiyatlarının yüksek olması nedeniyle üreticinin yüzü gülüyor.



Niğde'de yetiştirilen turfanda patates fiyatlarının yüksek olması nedeniyle üreticisinin yüzünü güldürdü.

Geçen yıl yaşanan sıkıntılara nazaran, ilk turfanda patatesin birinci kalitesi 1 lira 10 kuruştan satılılırken, ikinci kalite ürün 80 kuruştan pazarda yerini aldı.

Altunhisar Ziraat Odası Başkanı İsmail Yazgan, bu yıl patates üreticisinin zarar etmediğini, geçen yıla oranla verimin yüzde 40 düşmesine rağmen fiyatların yüksek olmasının çiftçiyi memnun ettiğini söyledi.

Niğde'de ilk turfanda patatesin Altunhisarda yetiştirildiğini işaret eden Yazgan, şöyle devam etti:

"Cips, kızartmalık ve yemeklik olmak üzere piyasada tercih edilen çok kaliteli patates türü. Altunhisar ilçesinde geçen yıl yetişen 12 bin ton patatesin bu sene 8 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. İlk çıkan turfanda patates 1 lira 20 kuruştan satıldı, şu an 80 kuruşa kadar düştü. Geçen yıl üretim fazlaydı fiyat düşüktü, bu yıl fiyat yüksek ama verim düşük. Genel anlamda çiftçimiz memnun."

Niğde patatesinin hastalıklı olduğuna dair söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Yazgan, " Tarlaların yeni olması ürünün kaliteli ve sağlık olmasını sağlıyor. Bizim bu civarda hastalıklı patatesimiz, toprağımız yok" dedi.

Yakacık beldesi patates üreticisi İbrahim Dağ ise bu yıl satıştan memnun olduklarını, fiyatların yüksek olmasından ötürü yüzlerinin güldüğünü kaydetti.

Geçen yıl yazlık patatesi 15 ile 30 kuruştan sattıklarını ve zarar ettiklerini vurgulayan Dağ, "Geçen yıl 100 dekardan ortalama 500 ton ürün alıyorduk, 110 bin lirayı zor kazanıyorduk ama bu yıl 300 bin lira kazanırız. Fiyat olarak yüzümüz gülüyor, verim fena değil ama ikinci hasatta daha çok çıkıyor. Bizim burada birinci, ikinci hasat var. İkinci ürünü tüccarlar daha çok tercih ediyor. Bu sezondan çok memnunuz, inşallah bu şekilde devam eder" dedi.

Pazar sıkıntısı yaşamayan Niğdeli patates üreticileri yurt içinde en çok, Adana, Ankara, İstanbul, Mersin ve Bursa gibi büyük şehirlere ürünlerini satıyor.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Patates üreticisinin yüzü güldü
Link: Patates üreticisinin yüzü güldü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız