Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Profesörden Balık Yağı Kapsüllerine Dikkat Uyarısı

İZMİR (İHA) - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, hamilelerin ve çocukların bu kapsülleri tüketmelerine gerek olmadığını belirterek, “Düzenli balık tüketen bir insan zaten Omega 3 ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor. Haftada iki gün balık yiyen bir insanın hiçbir şekilde ne ithal balık yemeye ihtiyacı var, ne somon yağı yemeye ihtiyacı var” dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay çocuklarının sağlıklı beslenmesini isteyen ebeveynlerin, düzenli balık ve balık ürünleri tüketimine özen göstermesi gerektiğini söyledi Balığın kozmetik ürünlerinde de ham madde olarak kullanıldığını hatırlatan Tekinay, “Hem sağlığa hem de güzelliğe faydası olan su ürünlerini hayatımızın vazgeçilmez besini olarak ilan etmeliyiz” dedi. Çocuklarda gıda takviyesi olarak kullanılan somon yani balık yağı kapsülünün vücut gelişimine olan katkısının sanıldığı gibi olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Tekinay, hamilelerin ve çocukların bu kapsülleri tüketmelerine gerek olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Düzenli balık tüketen bir insan zaten Omega 3 ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor. Haftada iki gün balık yiyen bir insanın hiçbir şekilde ne ithal balık yemeye ihtiyacı var, ne somon yağı yemeye ihtiyacı var.”

“UZUN VE SAĞLIKLI BİR ÖMÜR İÇİN HAFTADA İKİ GÜN BALIK YE”

Haftada iki gün balık yemenin uzun ve sağlıklı bir ömür için yeterli olduğuna dikkat çeken Tekinay, sözlerine şöyle devam etti: “Bu gerçeği değişik platformlarda, tanıtım gruplarında dile getirerek çocuklarımıza balık yedirme alışkanlığı kazandırarak bu nimetten ülkemiz insanının yeterince faydalanmasını sağlamamız gerekiyor. Bu milli bir görev. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi olarak bizim de görevlerimizden birisi bunu anlatmak.”

“ÇOCUKLARA BALIĞI SEVDİRMEK İÇİN DENİZ MÜZESİ”

Çocuklara balığı sevdirmek için yeni bir proje başlatacaklarını açıklayan Tekinay, şunları kaydetti: “Anaokulundan itibaren çocukların balığı tanıması gerekiyor Özellikle çocuklara balığın faydalarını anlatırken balıkları da tanıtmamız gerekiyor. Bu amaçla bir deniz müzesi projemiz var. Buna göre ilköğretim okullarındaki çocuklarımızı müzemize getirip onlara balığı müzemizde tanıtıp faydalarını anlatacağız.”

Balığın sağlık üzerindeki etkisine vurgu yaparak, birçok kozmetik ürününde hammadde olarak balığın kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Tekinay: “Çok balık yiyenlerle balık yemeyenler arasındaki farklar bugün bütün dünyada bilimsel olarak kabul görmüş durumda. Dünyada en çok balığı İzlandalılar, Finlandiyalılar, Japonlar yiyor. Bu insanlara bakın, bu insanların 60 yaşındaki bir bireyi ile bizim 60 yaşındaki bireyimiz arasında uçurumlar olduğunu görürsünüz. Görünüş olarak bizden çok daha genç gösteriyorlar.”

Güzelliğin yanında asıl sağlık yönünün önemle irdelenmesi gerektiğinin altını çizen Dekan Prof. Dr. Tekinay son olarak balık tüketiminin çeşitli iç organlarına olan faydaları hakkında bilgi vererek, "Karaciğeri destekleyici, kanser hücrelerini yok edici, prostatı engelleyici ve birçok sağlık sorununa dur diyen bir özelliği var Balığı çok tüketen insanlar şeker hastası olmuyor, nörolojik anlamda bir sıkıntı yaşamıyor. Haftada iki gün balık tüketmek sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazı olmalıdır” dedi.

Ekleme Tarihi
29.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Profesörden Balık Yağı Kapsüllerine Dikkat Uyarısı
Link: Profesörden Balık Yağı Kapsüllerine Dikkat Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız