Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Temmuz 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hayvan sevki 


Trakya’ya Yapılacak Canlı Hayvan Sevklerine Düzenleme

AYDIN (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “Aşılı Arilik” statüsü verilen Trakya bölgesine yapılacak canlı hayvan sevklerine yeni düzenleme getirildiği belirtildi.


Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, yaptığı açıklamada; “Bilindiği üzere Bakanlığımızca yürütülen yoğun mücadele neticesinde Trakya Şap hastalığından Ari duruma gelmiş ve Dünya Sağlık Teşkilatının (OIE) genel kurulu tarafından bu bölgemize ‘Aşılı Arilik’ statüsü verilmiştir.

‘Trakya’da Şap Hastalığından Aşılı Arilik Statüsünün’ sürdürülebilmesi amacıyla Anadolu’dan, Trakya’ya yapılacak canlı hayvan sevklerine Uluslar arası kurallar getirilmiştir. Bu çerçevede Bakanlığımızca hazırlanan2010/7, 2010/13 ve 2013/16Sayılı Genelgeler ekseninde Trakya Bölgesine Yapılacak olan canlı hayvan sevkleri ile ilgili bilinmesi gereken bazı kurallar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir” dedi.

Yeni düzenleme hakkında da bilgiler veren Köksal, “Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmamalıdır. Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 kilometre çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 kilometre çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır. Test ücretleri Yetiştiriciler tarafından karşılanacaktır. Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığı enfeksiyonuna maruz kalmamalıdır. Trakya’ya hayvan sevki için 30 günlük karantina süresi ile yapılacak testlerin sonuçlanma süresi dikkate alınarak İl Müdürlüğüne müracaatta bulunulmalıdır” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
29.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Trakya’ya Yapılacak Canlı Hayvan Sevklerine Düzenleme
Link: Trakya’ya Yapılacak Canlı Hayvan Sevklerine Düzenleme




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız