Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Yerli domates 'Maniye' sofraları yeniden süsleyecek

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetişen yerli domates ‘Maniye’nin nesli, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteği ile yok olmaktan kurtuldu.


Safranbolu köylerinde yetişen ve geçmişi 150 yıla dayanan Maniye domatesi, değişik sebeplerle diğer domates cinslerine yenilince, nesli tükenmekle yüz yüze gelmişti. Sadece 2-3 çiftçi tarafından üretilen Maniye domatesinin tekrar tarıma kazandırılması için Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteği ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Damak Tadı Dinmeyen Lezzet Maniye' projesi kapsamında, 9 köyde 45 çiftçi eğitilerek yeniden üretilmesi sağlandı.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çetin Ayvalık, Safranbolu’nun 3 güzelinden biri olan Maniye domatesinin tekrar sofralarda yer bulmasını hedeflediklerini belirterek, “Uzun yıllar üretilen bu domatesimizin son yıllarda üretimi azalmakta idi. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak yerli üretimi ayakta tutabilmek için 2012 yılında bir proje başlattık. Projenin ismini de 'Damak Tadı Dinmeyen Lezzet Maniye' koyduk. 9 köyde 45 üreticimizi eğiterek üretimini sağladık. Böylelikle Maniye domatesinin de üretiminin devamını sağlamış olduk. Tadı çok güzel bir domatestir. Sofralık olarak tüketilir. Uzun yola dayanmaz.” dedi. Maniye domatesi üretimi yapan Şehriye Yeşilova ise "Hormonsuz, organiktir. Tadı çok güzeldir. Sofralarımızın vazgeçilmezidir.” diye konuştu.
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
29.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yerli domates 'Maniye' sofraları yeniden süsleyecek
Link: Yerli domates 'Maniye' sofraları yeniden süsleyecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız