Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Avni Coş 


Anız Ve Orman Yangınlarına Karşı Sıkı Tedbir

ADANA (İHA) - Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, orman yangınlarına neden olan kişilere ve özellikle piknik yapılması yasak yerlerde piknik yaparken orman yangını çıkaranlara bedelini yasalar nezdinde ödeteceklerini ve gerekli zararın bedelini sonuna kadar alacaklarını söyledi.

Vali Hüseyin Avni Coş, Adana Valiliği Toplantı Salonu’nda yaptığı toplantıda günümüzde son günlerde artan orman yangınları ve bu orman yangınlarının büyük bir kısmına neden olan anız ve ot yangınlarıyla ilgili alınacak tedbirler hakkında bilgilendirmede bulunup, toplumsal bilinci arttırmak için gerekli çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Özellikle meteorolojik bilgileri de zaman zaman dikkate alarak nemin azaldığı orman yangınlarına hassasiyetin arttığı dönemlerde vatandaşların bilgilendirilerek piknik yaparken ve anız ya da ot gibi kalıntıları yakmak için ateşle müdahale etmeye çalışırken çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Coş, “Bu konuda baktığımız zaman 2013 Temmuz’u itibariyle 139 adet kırsal alanda yangın çıkmış. Bu çıkan 139 yangının 134’ü anız ve ot yangını şeklinde. Demek ki anız ve ot yangını 134 önemli yangına neden oluyor. Son 2 günde kayda giren 32 adet yangın olmuş. Bunların 9 tanesi anızdan, 1 tanesi elektrik trafosundan 1 adedi sigaradan bir kısmı da piknik yapmak isteyen vatandaşların maalesef yaktıkları ateşlerden kaynaklandığı değerlendiriliyor. Bütün bunlar nedeniyle değerli vatandaşlarımızın fevkalade dikkatli olmalarını istiyoruz” dedi.

ORMAN YANGININA SEBEP OLANLAR CEZALANDIRILACAK

Coş, orman yangınlarına neden olan kişilere ve özellikle piknik yapılması yasak yerlerde piknik yaparken orman yangını çıkaranlara bedelini yasalar nezdinde ödeteceklerini ve gerekli zararın bedelini sonuna kadar alacaklarını ifade etti. Vali Coş şöyle devam etti:
“Bir kere anız ve ot yangını çıkaranlara piknik yapılması yasak yerlerde piknik yaparken orman yangını çıkaranlara, orman yangını çıkaranlara neden olanlara bunların bedelini yasalar nezdinde neyse ödeteceğiz ve onlara gerekli cezalara çarptırılması için verdikleri zararların tazmini için son kuruşuna kadar takip edip Türk yargısı nezdinde onlardan hesap soracağız yanlarına bırakmayacağız. Bunu açık bir şekilde ifade ediyorum. Bu konuda devlet olarak fevkalade kararlı olduğumuzu çünkü milletin hakkını korumakla mükellef olduğumuzu bu ormanların herkesin hatta gelecek kuşaklarımıza emanet olduğunu, bunları en iyi şekilde korumanın önemli bir vecibe olduğunu biliyoruz. Bu vecibemizi önemli görevimize hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Bu aynı zamanda bir vatandaşlık görevi dolayısıyla bütün arkadaşlarımızı, bütün vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli olmalarını istiyoruz.”

“VATANDAŞLARIMIZIN 177’YE İHBARLARINI BEKLİYORUZ”

Bu tür kırsal alanlarda, tehlikeli olabileceğini inandıkları bir kıvılcım dahi, bir duman dahi gören bütün duyarlı vatandaşların 155-156 nolu polis imdat ihbar hatlarına ve 177 nolu orman yangını hattına muhakkak mevkiini, durumunu ihbar etmelerinin de çok faydalı olacağını söyleyen Vali Coş, “Böyle bir davranışı değerli ve duyarlı Adanalı hemşerilerimizden beklediğimizi, bu konudaki duyarlılıklarının daha da artması ve gelişmesi beklentisi içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu yangınlarda özellikle 2 gün içerisinde meskun alanlara da yönelik tehditler oluştu. Bir köyümüzü, bir ilçemize yönelik tehditler oluştu. Rüzgarın etkisinin yön değiştirmesiyle çok şükür ve orman bölge müdürlüğümüzün ekiplerinin ve orman bölge müdürlüğümüze yardım eden diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızın, vatandaşlarımızın olağan üstü gayretleriyle çok büyük fedakarlıklar içerisinde kendilerini tehlikeye atan görevlilerimizin kahramanca çalışmaları sayesinde yangınlar daha büyümeden kontrol altına alınıp söndürüldü. Ancak her zaman işimiz bu kadar kolay gitmez, şansımız yaver gitmeyebilir bu nedenle herkesin dikkatli olması gerekiyor. Bunun için piknik yapılması yasak olan yerlerde ateşle piknik yapmak ve buralarda ateş yakmak kesinlikle yasak. bunları gördüğümüzde orman teşkilatımız gereken yaptırımları uygulayacak, en ağır şekilde cezalandıracak” şeklinde konuştu.

“ANIZ YAKMAK KESİNLİKLE YASAK”

Anız yakmanın kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Coş, bu konuda kanunun da yasaklar koyduğunu vurguladı. Sadece kolluk kuvvetlerinin değil aynı zamanda tarım teşkilatıyla, orman teşkilatıyla, çevre teşkilatıyla bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla bu konunun üzerine en iyi şekilde gidileceğini belirten Coş, “Anız yakmaya kalkışıp geleceğimizi yakmaya neden olan sorumsuz insanların meydana getirecekleri muhtemel zararları önlemek için hep beraber çalışacağız. Bugün değerli mesai arkadaşlarımla birlikte burada toplanmamızın nedeni bu konuda ilçe ilçe durumumuzu gözden geçirip alınan tedbirleri gözden geçirip neler yapmamız gerekiyorsa onları, gerekli tedbirleri almaktır. Anız yakmadan da tarlayı temizlemenin yöntemleri var. Makineleri de var hatta bu makinelerden Adana üretiliyor. O yüzden vatandaşı bu zarar verici ve ilkel yöntemden vazgeçmelerini temenni ve tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
30.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Anız Ve Orman Yangınlarına Karşı Sıkı Tedbir
Link: Anız Ve Orman Yangınlarına Karşı Sıkı Tedbir




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız