Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
üzüm 30 


Üzüm rekoltesi İngilizleri üzecek

MANİSA’da, Alaşehir’de, Sarıgöl’de, Denizli’de tüm Ege’nin bağlarında koruklar üzüm olmaya başladı. İlk hasat salkımlar pazar tezgahlarında yerini aldı bile. Ama küresel ısınmanın yarattığı olağanüstü hava değişimlerinden bu yıl üzüm de nasibini aldı. Aşırı yağışlardan büyük zarar gören bağlarda bu yıl üzüm rekoltesinin yüzde 30–40 daha az olması bekleniyor.
 
Rekoltenin düşük olması üzüm fiyatlarının yükseltecek. Üretici daha az üzüm alacağı için üretimden olan kaybını yüksek fiyatla kapatabilir mi onu piyasa koşulları gösterecek. Ama rekolte düşük olduğu için üzümü daha pahalı alacak tüketicinin zararlı çıkacağı çok açık.

Manisa, İzmir ve Denizli üçgeninde 850 bin dekar alanda bağcılık yapılıyor. 55 bin üretici aile çekirdeksiz kuru üzüm üretiminden geçimini sağlıyor. Türkiye dünyanın altıncı büyük üzüm üreticisi. Kuru üzüm üretim ve ihracatında ise dünya lideri. O nedenle Türkiye’nin önemli bağcılık merkezlerinden Ege’deki üretim miktarı uluslararası piyasalar tarafından da yakından takip ediliyor.
Yaklaşık 150 yıldan bu yana kuru üzüm ihracatı yapan Ege’nin ürünlerinin alıcılarının başında İngiltere geliyor. İngilizlerin ünlü 5 çayları eşliğinde yedikleri kuru pasta, kek, bisküvi ve tatlılarda bol miktarda Ege’nin kuru üzümleri kullanılıyor. Bu yıl rekoltenin düşük olması belki de Türklerden daha fazla İngilizleri üzecek.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Üzüm rekoltesi İngilizleri üzecek
Link: Üzüm rekoltesi İngilizleri üzecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız